Κοτόπουλο με λαχανικά

11.06.2009
Ελαφρύ και νόστιμο!

Τι έχουμε:

  • 1 κοτόπουλο
  • 4-5 ντομάτες
  • 4-5 πατάτες
  • 2 κρεμμύδια
  • 3 καρότα
  • 1 1/2 φλιτζ. νερό
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 5 κουταλιές βιτάμ
  • 3 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 2 κουταλάκια ξίδι
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Τι κάνουμε:

Κόβουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια, τα πλένουμε, τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, τα αλατοπιπερώνουμε και τα βάζουμε σε ένα ταψί, που έχουμε ήδη αλείψει με 2 κουταλιές βιτάμ.

Ζεματίζουμε για ένα λεπτό τις ντομάτες μέσα σε καυτό νερό, τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε στη μέση, βγάζουμε τους σπόρους με ένα κουταλάκι, τις ψιλοκόβουμε και τις ρίχνουμε σε ένα μπολ.

Καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το λάδι και το βιτάμ και τα σοτάρουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, έως ότου χρυσίσουν.

Στη συνέχεια ρίχνουμε στην κατσαρόλα την ψιλοκομμένη ντομάτα και αφήνουμε τα υλικά μας να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά, περίπου για 15-20 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να πήζει. Σβήνουμε με το ξίδι και την αφήνουμε να σιγοβράσει για πέντε λεπτά ακόμη.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες και τα καρότα σε χοντρές φέτες και τα ρίχνουμε στο ταψί με τα κομμάτια του κοτόπουλου. Κατόπιν περιχύνουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα της ντομάτας, προσθέτουμε 1 1/2 φλιτζάνι νερό και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για 45 λεπτά έως μια ώρα.

Οταν τα κομμάτια του κοτόπουλου ψηθούν και ροδίσουν και τα λαχανικά μαλακώσουν, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, βάζουμε το κοτόπουλο στα πιάτα και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Μπορούμε να φτιάξουμε το κοτόπουλο με τα λαχανικά και στην κατσαρόλα.

Το κατάλληλο κρασί Κόκκινο Ξινόμαυρο.