Σαρδέλες γεμιστές

04.06.2009
Εξαιρετικός μεζές για τσίπουρο!

Τι έχουμε:

  • 1/2 κιλό σαρδέλες
  • 200 γραμ. σκληρό άσπρο τυρί
  • 3 κουταλιές βιτάμ
  • 2 αβγά
  • 5-6 κουταλιές ψίχα ψωμιού τριμμένη
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 2-3 κλωναράκια μαϊντανό
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι (εάν το τυρί δεν είναι αρμυρό)
  • φύλλα δάφνης
  • μεταλλικές βέργες ή ξύλάκια για σουβλάκια

Για το γαρνίρισμα:

  • φύλλα ρόκας

Τι κάνουμε:

Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράζουμε τις σαρδέλες στη μέση και τις καθαρίζουμε από τα εντόσθια.

Κατόπιν τις πλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό και τις αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.

Πλένουμε, ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και λιώνουμε το σκόρδο στο γουδί. Στη συνέχεια βάζουμε σε ένα μπολ, το λιωμένο σκόρδο, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τα αβγά χτυπημένα, την ψίχα του ψωμιού, το τυρί τριμμένο, το αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Παίρνουμε με ένα κουταλάκι μια μικρή δόση του μείγματος και γεμίζουμε τις σαρδέλες.

Αφού γεμίσουμε όλες τις σαρδέλες, τις περνάμε σε μεταλλικές βέργες ή σε ξυλάκια για σουβλάκια, βάζοντας ανάμεσά τους από ένα φύλλο δάφνης (βλ. φωτογραφία).

Κατόπιν, τις βάζουμε σε ένα ταψί, τις περιχύνουμε με το βιτάμ, που το έχουμε ήδη λιώσει και τις ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, περίπου για 20 λεπτά.

Μόλις οι σαρδέλες ψηθούν, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και τις σερβίρουμε, χωρίς να τις βγάλουμε από τις βέργες, σε πιάτα στρωμένα με φύλλα ρόκας.

Συμβουλή
Μπορούμε να ξεπλύνουμε τις σαρδέλες με λίγο κρασί.

Το κατάλληλο κρασί Λευκό Αθήρι.