Κοτόπουλο με κρόκο κοζάνης

04.06.2009
Για να μην το τρώμε μόνο κοκκινιστό!

Τι έχουμε:

  • 1 κοτόπουλο
  • 10-15 στίγματα κρόκου Κοζάνης
  • 5 φλιτζ. ζωμό κοτόπουλου
  • 1 κρεμμύδι
  • 1/2 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 6 κουταλιές βιτάμ
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το ριζότο:

  • 1/2 κιλό ρύζι για ριζότο
  • 5 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
  • 1/2 ποτήρι λευκό κρασί
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 κουταλιές βιτάμ

Τι κάνουμε:

Κόβουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια, τα πλένουμε και τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το βιτάμ και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο έως ότου χρυσίσει.

Προσθέτουμε στο τηγάνι τα κομμάτια του κοτόπουλου, τα σοτάρουμε ομοιόμορφα για 5 λεπτά και τα σβήνουμε με το κρασί.

Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και τον ζωμό μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει τον κρόκο Κοζάνης.

Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά το κοτόπουλο για μίια ώρα έως ότου μαλακώσει και η σάλτσα του πήξει.

Σε μια άλλη κατσαρόλα ετοιμάζουμε το ριζότο.

Ζεσταίνουμε το βιτάμ, σοτάρουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε με μια κουτάλα, ώστε να ενωθούν οι γεύσεις και σβήνουμε με το κρασί.

Αφήνουμε να σιγοβράσουν, μέχρι να εξατμισθεί το αλκοόλ και ρίχνουμε σιγά σιγά το ζωμό, το αλάτι, το πιπέρι, ανακατεύοντας συνεχώς, έως ότου το ρύζι απορροφήσει όλα τα υγρά.

Σερβίρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου με το ριζότο, περιχυμένα με τη σάλτσα.

Συμβουλή
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο στήθος κοτόπουλο.

Το κατάλληλο κρασί: Νεμέα παλαιωμένη.