Γκιουλαμάς

20.01.2011

Προετοιμασία 40 λεπτά
Mαγείρεμα 1 ώρα και 30 λεπτά
Υλικά για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας μέτρια

Yλικά

  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας
  • ½ κιλό συκωτάκια από κοτόπουλο
  • 2 φλιτζάνια ζωμό κότας
  • 1 φλιτζάνι ρύζι νυχάκι
  • ½ φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο ή μαργαρίνη
  • ½ φλιτζάνι καρυδόψιχα
  • ½ φλιτζάνι κουκουνάρι
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 πρέζα γαρίφαλο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα κύμινο
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα

Eκτέλεση

Ψιλοκόβουμε τα συκωτάκια και τα ζεματίζουμε σε νερό που κοχλάζει. Τα στραγγίζουμε και τα σιγοψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με το βούτυρο και ανάλογο αλατοπίπερο. Βάζουμε τον ζωμό του κοτόπουλου να βράσει σε μικρή κατσαρόλα και ρίχνουμε το ρύζι. Σκεπάζουμε και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 18 λεπτά, ώσπου να πιει όλο το ζουμί και να γίνει ένα κλασικό σκέτο πιλάφι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα συκωτάκια, τις σταφίδες, τα μπαχαρικά, την καρυδόψιχα, το κουκουνάρι, και ανακατεύουμε καλά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε ένα ταψί. Στρώνουμε στον πάτο και το πλάι 6 φύλλα καλά βουτυρωμένα. Βάζουμε τη μισή γέμιση και την καλύπτουμε με 2 φύλλα επίσης βουτυρωμένα. Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση και σκεπάζουμε την πίτα με τα υπόλοιπα βουτυρωμένα φύλλα. Βουτυρώνουμε και την επιφάνεια, χαράζουμε 3-4 φορές, τη ραντίζουμε με λίγο νερό και την ψήνουμε στους 180°C για μία ώρα.

Σημ.: Να και ένα πραγματικά παράξενο ελληνικό φαγητό, καθώς η γνήσια συνταγή ζητάει 2 τουλάχιστον ποτήρια ζάχαρη. Μου θυμίζει τη μαροκινή basteeya και... χίλιες και μία νύχτες. Εχω ελαφρύνει λίγο την παλιά αυτή συνταγή που άφησαν οι Αραβες στο πέρασμά τους από την Κρήτη και σας τη δίνω λίγο πιο κοντά στα δικά μου γούστα. Αξίζει να τη φτιάξετε έστω και μία φορά.