Κρεατόπιτα με κατσικάκι και μυρωδικά

10.10.2011

Προετοιμασία 50 λεπτά
Mαγείρεμα 2 ώρες
Υλικά για 6 άτομα
Βαθμός ευκολίας εύκολη

Yλικά

  • 1 κιλό κατσικάκι (μόνο ψαχνό)
  • ½ κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα
  • ½ κιλό ντομάτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον για τα φύλλα
  • 2 γαρίφαλα
  • 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
  • αλάτι, πιπέρι

Για το φύλλο

  • 400 γρ. αλεύρι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι
  • χλιαρό νερό (όσο πάρει)

Eκτέλεση

Κόβουμε το κρέας σε ψιλά κυβάκια και τρίβουμε τις ντομάτες στον ρεντέ. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Βάζουμε το κρέας -χωρίς λάδι- σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο να βγάλει τα υγρά του. Οταν αρχίσει να «πιάνει» στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια και τα ανακατεύουμε μια δυο φορές. Ρίχνουμε την ντομάτα, το νερό και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την κανέλα, τα γαρίφαλα και το σκόρδο, και μαγειρεύουμε για 40 λεπτά περίπου (ώσπου να μισοβράσει το κρέας). Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ρύζι φροντίζοντας να μείνει ζουμερό το μείγμα. Βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε μια λεκάνη. Ανοίγουμε μια λακκουβίτσα στη μέση, και προσθέτουμε το λάδι και λίγο νερό. Ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο λίγο το νερό ώστε να σχηματιστεί μια εύπλαστη ζύμη. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και τη χωρίζουμε στη μέση. Αλευρώνουμε τον πάγκο και τον πλάστη και ανοίγουμε 2 φύλλα (το ένα μεγαλύτερο). Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Αλείφουμε ένα ταψάκι με ελαιόλαδο και στρώνουμε στη βάση του το μεγάλο φύλλο, αφήνοντας τις άκρες του να περισσεύουν. Ρίχνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με κουτάλι. Καλύπτουμε με το άλλο φύλλο και ενώνουμε πιέζοντας τις άκρες τους με πιρούνι, για να δώσουμε ωραία, «δαντελωτή» εμφάνιση. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λάδι και ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά στους 190°C.

Σημ.: Μπορεί η συνταγή να ζητάει χειροποίητο φύλλο, αλλά καταλαβαίνω ότι μπορεί να είναι δύσκολο και χρονοβόρο το να το φτιάξετε μόνοι σας. Χρησιμοποιήστε φύλλο κρούστας. Μου αρέσει πολύ και, όπως και να το δεις, είναι πιο παιχνιδιάρικο, πιο τραγανό, πιο «ζωντανό» από το βαρύ και χοντρό παραδοσιακό. Εάν, λοιπόν, είστε φανατικοί του φύλλου κρούστας, όπως εγώ, πεταχτείτε στο σουπερμάρκετ κι αγοράστε ένα πακέτο.