Κρεατομυζηθρόπιτα

15.07.2010

Προετοιμασία 40 λεπτά
Mαγείρεμα 1 ώρα
Υλικά για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας εύκολη

Yλικά

  • 1 κιλό αρνάκι (μόνο ψαχνό)
  • 500 γρ. μυζήθρα
  • ½ ποτήρι γάλα
  • 1 πρέζα κανέλα σε σκόνη
  • ½ φλιτζάνι λάδι για το άλειμμα των φύλλων και του ταψιού
  • 1 κρόκο αβγού για το άλειμμα
  • λίγο σουσάμι για πασπάλισμα
  • αλάτι, πιπέρι

Για το φύλλο

  • 1 αβγό
  • 1 ποτήρι γάλα
  • αλεύρι (όσο πάρει)
  • 1 πρέζα αλάτι

Eκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη για το φύλλο: Δουλεύουμε σε λεκανίτσα το αβγό με το γάλα και το αλάτι, και προσθέτουμε αλεύρι σταδιακά λίγο λίγο μέχρι να σχηματιστεί μια μέτρια ζύμη ?όχι πολύ σφιχτή ούτε και σκληρή. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να σταθεί για 30 λεπτά. Καθαρίζουμε το κρέας από το πολύ λίπος και το ψιλοκόβουμε με πολύ κοφτερό μαχαίρι προσεκτικά, να γίνει σαν χοντροκομμένος κιμάς. Το βάζουμε σε λεκάνη, το αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε και την κανέλα, και ανακατεύουμε. Θρυμματίζουμε τη μυζήθρα με πιρούνι σε ένα άλλο μπολ και αραιώνουμε με το γάλα. Μοιράζουμε τη ζύμη σε 6 μπάλες και ανοίγουμε με τον πλάστη 6 φύλλα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί και στρώνουμε μέσα το πρώτο φύλλο, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και βάζουμε μέσα άλλα 2 φύλλα (επίσης λαδωμένα) αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν. Απλώνουμε το κρέας παντού και από πάνω μοιράζουμε τη μυζήθρα. Σκεπάζουμε με τα άλλα 3 φύλλα, πιέζουμε τις άκρες των φύλλων να ενωθούν και τις γυρίζουμε προς τα κάτω για να κλείσουν καλά. Χτυπάμε τον κρόκο του αβγού με λίγο νερό και αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας χρησιμοποιώντας πινέλο. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για μία ώρα.

Σημ.: Οταν έφτιαξα για πρώτη φορά την πίτα αυτή, νόμιζα πως ήταν η πιο νόστιμη του κόσμου, αφού είχε ψηθεί σε ξυλόφουρνο σε ένα χωριό της Ηπείρου. Βέβαια, στην πόλη δεν θα βρείτε τέτοιο φούρνο, αλλά βάλτε όλη σας τη μαστοριά στο φύλλο. Ενα καλό αλεύρι από πετρόμυλο θα κάνει πιο τραγανό το φύλλο αλλά και τη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα!