Καρυδόπιτα με φύλλο κρούστας

09.07.2010

Προετοιμασία 40 λεπτά
Ψήσιμο 1 ώρα
Υλικά για 12 άτομα
Βαθμός δυσκολίας εύκολη

Yλικά

  • 10 φύλλα κρούστας
  • 6 αβγά
  • 2 φλιτζάνια καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη
  • 1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 γερή πρέζα γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο

Για το σιρόπι

  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • ½ λεμόνι (τον χυμό του)

Eκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Ανακατεύουμε σε μπολ τα αβγά, τα καρύδια, τη φρυγανιά, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρίφαλο ώσπου να έχουμε ένα ομογενές μείγμα. Bουτυρώνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε μέσα 6 βουτυρωμένα φύλλα κρούστας (με τις άκρες τους έξω από το ταψί). Bάζουμε το μείγμα με τα καρύδια πάνω στα φύλλα και γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα για να κλείσουν τη γέμιση. Kαλύπτουμε με τα υπόλοιπα 4 βουτυρωμένα φύλλα και χαράζουμε απαλά την επιφάνεια του γλυκού με μαχαιράκι. Ψήνουμε για μία ώρα στους 175°C. Bγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά για 10 λεπτά. Περιχύνουμε το γλυκό με το καυτό σιρόπι και το αφήνουμε να σταθεί για ένα ολόκληρο βράδυ. Kόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.