Κρεμμυδόπιτα

27.08.2009
Τώρα που τα φρέσκο κρεμμυδάκι έχει την τιμητική του!

Τι έχουμε:

Για το φύλλο:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Μύλοι Καπλανίδη
  • 1/2 κιλό γάλα
  • 1 κομμάτι μαγιά σε μέγεθος καρυδιού
  • 2 κουταλάκια λάδι ελιάς
  • 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 1 κιλό τυρί φέτα
  • 3 αβγά
  • 10 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες ή σέσκουλα
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • βιτάμ για το άλειμμα

Τι κάνουμε:

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα και μόλις γίνει χλιαρό, το ρίχνουμε σε ένα μικρό μπολ, μαζί με τη μαγιά και ανακατεύουμε ώσπου η μαγιά να διαλυθεί.
  • Κατόπιν ρίχνουμε τη διαλυμένη μαγιά στο μπολ με το αλεύρι, προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και ζυμώνουμε, ώσπου η ζύμη μας να γίνει ελαστική. Αν χρειαστεί, μπορούμε να συμπληρώσουμε λίγο νερό ή λίγο λάδι. Στη συνέχεια σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο, για περίπου μισή ώρα, ώστε να φουσκώσει η ζύμη.
  • Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση:
  • Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα τρίβουμε στον τρίφτη και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τις καυκαλήθρες ή τα σέσκουλα και τον άνηθο και τα ρίχνουμε και αυτά στο μπολ με τα κρεμμύδια. Κατόπιν, προσθέτουμε τη φέτα, αφού πρώτα τη θρυμματίσουμε με τα δάχτυλά μας, τα αβγά χτυπημένα, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά ώστε να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους. Στη συνέχεια παίρνουμε τη ζύμη, τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια και ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε φύλλο, πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Αλείφουμε ένα ταψί με βιτάμ, στρώνουμε το ένα από τα δύο φύλλα, το αλείφουμε και αυτό με βιτάμ και κατόπιν βάζουμε τη γέμιση, φροντίζοντας να την απλώσουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Στη συνέχεια, γυρίζουμε τις άκρες του κάτω φύλλου προς το εσωτερικό του ταψιού και με ένα πινέλο τις αλείφουμε με λιωμένο βιτάμ.
  • Κόβουμε το δεύτερο φύλλο ακριβώς στις διαστάσεις του ταψιού, το στρώνουμε επάνω από τη γέμιση και το πιέζουμε στις άκρες, γύρω γύρω, ώστε να κολλήσουν καλά οι άκρες του πάνω και του κάτω φύλλου. Κατόπιν αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με βιτάμ, τη ραντίζουμε με νερό, τη χαράσσουμε και την ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 45 λεπτά.
  • Μόλις η κρεμμυδόπιτα ψηθεί, τη βγάζουμε από τον φούρνο, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει, την κόβουμε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και σερβίρουμε σε μια πιατέλα.

Συμβουλή
Τα σέσκουλα θα βγάλουν πολλά υγρά γι αυτό δεν χρησιμοποιούμε περισσότερο από μισό ματσάκι.

Το κατάλληλο κρασί: Λευκό Αθήρι.