Λαζάνια αλά μπολονέζ

21.05.2009
Ολοι θα τα λατρέψουμε!

Τι έχουμε:

Για τη ζύμη των ζυμαρικών:

  • 1/2 κιλό αλεύρι σκληρό, Μύλοι Καπλανίδη
  • 1/2 κιλό σιμιγδάλι ψιλό, Μύλοι Καπλανίδη
  • 3 αβγά
  • 6 κρόκους αβγών
  • 2-3 κουταλιές αλεύρι για τα φύλλα της ζύμης
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κουτάκι ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 2 κρεμμύδια
  • 1/2 ποτηράκι βερμούτ
  • 4 κουταλιές βιτάμ
  • 1/2 κουταλάκι τριμμένο μπαχάρι
  • 3-4 κλωναράκια μαϊντανό
  • 1 κλωναράκι σέλινο
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Τι κάνουμε:

Καταρχάς, θα πρέπει να ζητήσουμε από τον κρεοπώλη μας, να περάσει τον κιμά μόνο μια φορά από τη μηχανή.

Για να ετοιμάσουμε το φαγητό, θα ξεκινήσουμε ετοιμάζοντας πρώτα τη γέμιση: Αφού λιώσουμε τα κρεμμύδια στο μπλέντερ, τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι μαζί με το βιτάμ και τα αφήνουμε να σοταρισθούν έως ότου χρυσίσουν. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε καλά, ανακατεύοντας κάθε τόσο, ώστε να σοταρισθεί ομοιόμορφα. Μόλις ο κιμάς έχει σχεδόν ασπρίσει, σβήνουμε με το βερμούτ, αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά να εξατμισθεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τις ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι και αφήνουμε τα υλικά να βράσουν για περίπου 15-20 λεπτά.

Ρίχνουμε στο μείγμα το μπαχάρι, το σέλινο και το μαϊντανό, αφού πρώτα τα ψιλοκόψουμε, ανακατεύουμε ώστε να ενωθούν τα υλικά, τα αφήνουμε να βράσουν για ακόμη 15 λεπτά, κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το σκεπάζουμε, προκειμένου να διατηρηθεί η γέμιση ζεστή.

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τα λαζάνια: Επάνω σε μια λεία επιφάνεια εργασίας ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι, κάνουμε στη μέση του μείγματος μια λακουβίτσα, ρίχνουμε εκεί το αλάτι, τους κρόκους και τα αβγά, αφού πρώτα τα χτυπήσουμε χωριστά. Κατόπιν, με ένα πιρούνι, αρχίζουμε να ανακατεύουμε σιγά σιγά τα υλικά, ξεκινώντας από τη μέσα πλευρά. Μόλις αναμειχθούν, τα ζυμώνουμε με τα χέρια μιας, έως ότου γίνουν μια ελαστική ζύμη, χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια και ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε φύλλο, με την ειδική μηχανή για ζυμαρικά, ως εξής: Αλευρώνουμε καλά και από τις δύο πλευρές το κάθε κομμάτι και το περνάμε αρκετές φορές από μηχανή, έως ότου αποκτήσει πάχος 4-5 χιλιοστά. Μόλις τελειώσουμε τη διαδικασία με όλα τα φύλλα, τα κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια και τα βάζουμε να βράσουν, για 3-4 λεπτά, σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Σε περίπτωση που δεν έχουμε ειδική μηχανή, μπορούμε να ανοίξουμε τα φύλλα με τον πλάστη, φροντίζοντας να έχουν τετράγωνο σχήμα και ίδιο πάχος (4-5 χιλιοστά). Μόλις τα λαζάνια βράσουν, τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε σε μια πιατέλα, απλώνουμε στην επιφάνεια κάθε κομματιού λίγη από τη γέμιση, τα τυλίγουμε, όχι πολύ σφιχτά, σε ρολά και τα βάζουμε όρθια μέσα στα πιάτα. Τα γαρνίρουμε με τη γέμιση που μας περίσσεψε και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμα λαζάνια.

Το κατάλληλο κρασί: Κόκκινη Μαντηλαριά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ