Τσιαπάτα

16.07.2009
Γνωστό και ως "ψωμί παντόφλα"!

Τι έχουμε:

Για το προζύμι (ζύμη «α»):

  • 3 1/3 φλιτζ. αλεύρι
  • 1 κουταλιά μαγιά ξερή
  • 1 φλιτζ. χλιαρό νερό

Για τη ζύμη (ζύμη «β»):

  • τη ζύμη «α»
  • 3/4 φλιτζανιού σιμιγδάλι
  • 1 φλιτζ. χλιαρό νερό
  • 1 κουταλιά αλάτι
  • στη μύτη από το κουταλάκι ξερή μαγιά
  • 5-6 κουταλιές σιμιγδάλι για το πασπάλισμα

Τι κάνουμε:

Από το προηγούμενο βράδυ φτιάχνουμε το προζύμι:

  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ ένα φλιτζάνι από το χλιαρό νερό, διαλύουμε μέσα τη μαγιά και τα αφήνουμε για 8 10 λεπτά, έως ότου αφρίσει. Κατόπιν προσθέτουμε 1 φλιτζάνι από το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Καθαρίζουμε τις πλευρές του μπολ με μια σπάτουλα και ρίχνουμε άλλο ένα φλιτζάνι αλεύρι, ανακατεύουμε καλά, καθαρίζουμε πάλι τις πλευρές του μπολ και τέλος ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη (ζύμη «α»).
  • Φτιάχνουμε τη ζύμη «α» σαν μπάλα, τη βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, το οποίο σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ.
  • Την επόμενη ημέρα, ετοιμάζουμε τη ζύμη «β»: Βγάζουμε τη ζύμη «α» από το ψυγείο, την κόβουμε σε κομμάτια μεγέθους καρυδιού και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Κατόπιν προσθέτουμε το νερό, τη μαγιά, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά με το χέρι μας, ώστε να ενωθούν τα υλικά.
  • Δουλεύουμε τη ζύμη για 5 λεπτά, καθαρίζοντας κάθε τόσο τα τοιχώματα του μπολ με μια σπάτουλα, φέρνοντας το κολλημένο ζυμάρι από τα τοιχώματα στο κέντρο. Στη συνέχεια, αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά, χωρίς να τη σκεπάσουμε και μετά ρίχνουμε από πάνω το αλάτι και ζυμώνουμε έως ότου η ζύμη γίνει ομοιογενής. Κατόπιν σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα, αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά, μετά τη διπλώνουμε 5-6 φορές, τη γυρίζουμε ανάποδα, την ξανασκεπάζουμε με την πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για άλλα 20 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220οC. Πασπαλίζουμε μια επιφάνεια εργασίας με σιμιγδάλι, βάζουμε πάνω τη ζύμη, τη ζυμώνουμε και την κόβουμε σε μικρές μπάλες. Πλάθουμε κάθε μπάλα σε σχήμα μικρής τσιαπάτα (βλέπε φωτό), και μόλις τελειώσουμε, βάζουμε τα κομμάτια σε ένα μεγάλο ταψί, αφού πρώτα τα πασπαλίσουμε με σιμιγδάλι. Ψήνουμε τα τσιαπάτα στον προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 25 λεπτά, έως ότου πάρουν ένα χρυσο-καφέ χρώμα. Μόλις ψηθούν, τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Μόλις κρυώσουν τα τσιαπάτα, μπορούμε να τα τυλίξουμε με αλουμινόχαρτο και να τα βάλουμε στην κατάψυξη, όπου διατηρούνται για 2 εβδομάδες.

Το κατάλληλο κρασί: Λευκό chardonnay.