Σταφιδόψωμο

05.11.2013
Για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας... γλυκά!

Τι έχουμε:

Για το ψωμί:

  • 6 φλιτζ. αλεύρι
  • 1 φλιτζ. μαύρες σταφίδες
  • 1 φλιτζ. ξανθές σταφίδες
  • 2 1/2 κουταλάκια μαγιά
  • 1 φλιτζ. γάλα
  • 2 φλιτζ. χλιαρό νερό
  • 2 κουταλάκια ζάχαρη
  • 3 κουταλιές βιτάμ
  • 1 κουταλιά αλάτι
  • 1 ασπράδι αβγού
  • βιτάμ για το άλειμμα
  • αλεύρι για την επιφάνεια εργασίας

Για τη γέμιση:

  • 1 φλιτζ. ζάχαρη
  • 5 κουταλάκια κανέλα
  • 4 κουταλιές βιτάμ
  • 1 αβγό

Τι κάνουμε:

  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε το 1/4 από το φλιτζάνι με το χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Αφήνουμε για 8-10 λεπτά έως ότου η μαγιά αφρίσει και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, το γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι, το βιτάμ, αφού πρώτα το λιώσουμε καθώς και το υπόλοιπο χλιαρό νερό.
  • Ανακατεύουμε τα υλικά με τα δάχτυλά μας και ζυμώνουμε, για 15-20 λεπτά, ώστε να γίνουν τα υλικά μια ομοιογενής και ελαστική ζύμη. Κατόπιν ρίχνουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε πάλι, προκειμένου οι σταφίδες να μοιραστούν ομοιόμορφα παντού στη ζύμη. Στη συνέχεια μεταφέρουμε τη ζύμη επάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, την ξαναζυμώνουμε, τη φτιάχνουμε σαν μια μπάλα και τη μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ αλειμμένο με βιτάμ, με τη λεία επιφάνειά της προς τα επάνω.
  • Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος, για μισή ώρα περίπου, ώστε να φουσκώσει η ζύμη και να διπλασιαστεί σε όγκο. Εν τω μεταξύ προετοιμάζουμε τη γέμιση: Λιώνουμε το βιτάμ, το βάζουμε σε ένα μικρό μπολ μαζί με τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε ώστε να αναμειχθούν τα υλικά μας. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, την κόβουμε στη μέση και καλύπτουμε το ένα κομμάτι με πλαστική μεμβράνη για να μην ξεραθεί. Παίρνουμε το άλλο κομμάτι της ζύμης, το πλάθουμε ώστε να πάρει τετράγωνο σχήμα, αλείφουμε την επιφάνειά του με μισό από το αβγό, αφού πρώτα το χτυπήσουμε, το πασπαλίζουμε με τη μισή από τη γέμιση και το ραντίζουμε με το μισό από το βιτάμ. Κατόπιν παίρνουμε ένα κουτάλι και με τη λαβή του στρώνουμε τα υλικά της γέμισης, ώστε να απλωθούν ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια της ζύμης. Μετά τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό, ενώνουμε τις άκρες της ώστε να πάρει σχήμα φραντζόλας και μετά παίρνουμε το άλλο κομμάτι της ζύμης και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία. Μόλις ετοιμάσουμε και τη δεύτερη φραντζόλα, μεταφέρουμε και τις δύο σε ένα μεγάλο μπολ, τις σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τις αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος, για περίπου 45 λεπτά, για να φουσκώσουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Αλείφουμε δυο μακρόστενες φόρμες με βιτάμ, βάζουμε μέσα τις φραντζόλες, αφού πρώτα τις αλείψουμε με το ασπράδι χτυπημένο και τις ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά. Κατόπιν χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, στους 160οC και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά. Βγάζουμε τα σταφιδόψωμα από τον φούρνο, τα αφήνουμε για περίπου μισή ώρα ώσπου να κρυώσουν, τα κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Μπορούμε να αλείψουμε μαρμελάδα της αρεσκείας μας σε δύο φέτες από το σταφιδόψωμο και να φτιάξουμε ένα γλυκό σάντουιτς.

Το κατάλληλο κρασί: Κόκκινη Νεμέα παλαιωμένη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ