Μακαρόν

10.09.2009
Από τα πιο γνωστά γαλλικά γλυκά!

Τι έχουμε:

Για τα μακαρόν:

  • 1 φλιτζ. αμύγδαλα
  • 1 1/3 φλιτζ. ζάχαρη
  • 3 ασπράδια
  • 1 βανίλια
  • βιτάμ για άλειμμα

Για το πασπάλισμα:

  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • λίγο νερό

Για την κρέμα:

  • 1 1/2 φλιτζ. γάλα
  • 1/2 φλιτζ. αλεύρι
  • 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
  • 3 αβγά
  • 1 βανίλια

Τι κάνουμε:

Σε ένα μπολ με καυτό νερό μουλιάζουμε τα αμύγδαλα για περίπου 5 λεπτά. Μετά τα βγάζουμε, τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε σε μια πετσέτα και τα τρίβουμε με τα χέρια μας, για να ξεφλουδιστούν.

Κατόπιν τα ρίχνουμε σε ένα γουδί και τα χτυπάμε, προσθέτοντας λίγη-λίγη τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν σαν σκόνη. Στη συνέχεια, βάζουμε τα αμύγδαλα σε ένα μπολ και προσθέτουμε ένα-ένα τα ασπράδια των αβγών και τη βανίλια, ανακατεύοντας καλά με το αναδευτήρι, μέχρις ότου γίνει το μείγμα μας μαλακό, αλλά όχι ρευστό.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160οC. Σε ένα ταψί στρώνουμε μια λαδόκολλα και την αλείφουμε με βιτάμ. Αδειάζουμε το μείγμα των μακαρόν σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με χοντρό κορνέ και φτιάχνουμε ροζέτες από τη ζύμη πάνω στη λαδόκολλα. Αλείφουμε πολύ ελαφρά την επιφάνεια κάθε ροζέτας με νερό και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη. Κατόπιν βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε τα μακαρόν για περίπου 15 λεπτά. Μόλις ψηθούν, τα βγάζουμε και τα αναποδογυρίζουμε, μαζί με τη λαδόκολλα, επάνω σε μια επιφάνεια εργασίας. Με ένα βρεγμένο πανί, ταμπονάρουμε την κάτω πλευρά της λαδόκολλας, ώστε να ξεκολλήσει εύκολα από τα μακαρόν, αφήνουμε για δύο λεπτά και κατόπιν αφαιρούμε τη λαδόκολλα.

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε την κρέμα:

Βάζουμε σε μέτρια φωτιά μια κατσαρόλα και ρίχνουμε το αλεύρι, αφού πρώτα το διαλύσουμε σε 1/2 φλιτζάνι κρύο γάλα, τη ζάχαρη και τα αβγά, ανακατεύοντας ταυτόχρονα με το αναδευτήρι. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα, το ρίχνουμε στην κρέμα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, έως ότου δέσει η κρέμα, οπότε την κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει. Οταν γίνει χλιαρή, ρίχνουμε τη βανίλια, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος έως ότου σφίξει και γίνει σαντιγί. Κατόπιν τη ρίχνουμε στο μπολ με την κρύα κρέμα και ανακατεύουμε, ώστε να ενωθούν τα υλικά και να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Βάζουμε τα μισά μακαρόν σε μια πιατέλα, με την ίσια τους πλευρά προς τα επάνω. Στρώνουμε στην επιφάνειά τους μια κουταλιά από την κρέμα, τα σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα μακαρόν και σερβίρουμε.

Συμβουλή

Αν θέλουμε τα μακαρόν να έχουν γεύση σοκολάτας, μπορούμε να προσθέσουμε στην κρέμα λίγο κακάο.

το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ Τεντούρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ