Σφολιατίνες με παγωτό και βύσσινο

24.09.2009
Ζύμη φτιαγμένη από τα χεράκια μας

Τι έχουμε:

  • 4 φλιτζ. αλεύρι
  • 2 φλιτζ. μαργαρίνη
  • 1 κουταλιά αλάτι
  • 1 φλιτζ. νερό
  • παγωτό βανίλια
  • γλυκό βύσσινο
  • 2 κουταλιές πλιγούρι
  • 1/2 φλιτζ. μπράντι
  • αλεύρι για τον πλάστη και τον πάγκο

Τι κάνουμε:

Για να ετοιμάσουμε τη σφολιάτα, βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, μια κουταλιά από τη μαργαρίνη, το αλάτι, το νερό, τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας, έως ότου γίνουν μια απαλή ζύμη, σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ένα δροσερό μέρος, για είκοσι λεπτά.

Αλευρώνουμε καλά μια επιφάνεια εργασίας και ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα τετράγωνο φύλλο, πάχους ενός εκατοστού περίπου. Χωρίζουμε την υπόλοιπη μαργαρίνη σε τέσσερα ίδια κομμάτια και μαλακώνουμε το κάθε κομμάτι με τα χέρια μας, δίνοντάς του παραλληλόγραμμο σχήμα.

Παίρνουμε το ένα από τα κομμάτια της μαργαρίνης και το βάζουμε στο κέντρο του φύλλου της ζύμης. Διπλώνουμε προς το κέντρο τη ζύμης και τις τέσσερις πλευρές, ώστε να κλείσουμε τη μαργαρίνη μέσα στη ζύμη. Πιέζουμε ελαφρά με την παλάμη μας το σημείο που είναι η μαργαρίνη, ώστε να απλωθεί και να πάει παντού και με τον πλάστη, καλά αλευρωμένο, απλώνουμε τη ζύμη, ώστε να πάρει μακρόστενο σχήμα. Στη συνέχεια, διπλώνουμε τη ζύμη στα τρία, την τυλίγουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε στο ψυγείο για είκοσι λεπτά.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, αλευρώνουμε μια επιφάνεια εργασίας και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα άλλα τρία κομμάτια μαργαρίνης, πλάθοντας τα με τη ζύμη όπως κάναμε και με το πρώτο κομμάτι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Οταν η ζύμη μας είναι έτοιμη, την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο, την κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια, τρυπάμε ελαφρά κάθε κομμάτι με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά περίπου, έως ότου χρυσίσουν. Μόλις ψηθούν τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Βάζουμε σε ένα μπολ το πλιγούρι, μαζί με το μπράντι και το αφήνουμε για δέκα λεπτά να μουλιάσει. Σερβίρουμε σε ένα πιάτο, βάζοντας τα τρίγωνα της σφολιάτας, από πάνω παγωτό της αρεσκείας μας και γαρνίρουμε με γλυκό βύσσινο και μια κουταλιά από το πλιγούρι με το μπράντι.

Συμβουλή

Κάθε φορά που ανοίγουμε τη ζύμη αλευρώνουμε καλά τον πάγκο, τον πλάστη και τα χέρια μας.

Το κατάλληλο συνοδευτικό: Λικέρ Τεντούρα.