Παγωτό με καραμελωμένα μήλα

09.07.2009
Τέλειος συνδυασμός!

Τι έχουμε:

  • 6 μήλα σκληρά
  • 1 φλιτζ. μαργαρίνη
  • 1 φλιτζ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 1/2 φλιτζ. σταφίδες ξανθές
  • 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 ποτηράκι μπράντι
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • παγωτό βανίλια

Τι κάνουμε:

  • Με ένα μαχαίρι καθαρίζουμε τα μήλα, αφαιρούμε τα κουκούτσια τους, τα κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια, και στη συνέχεια τα βάζουμε σε ένα μπολ, μαζί με το μπράντι για 2 ώρες.
  • Κατόπιν τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν.
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι, λιώνουμε τη μαργαρίνη μαζί με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, έως ότου το μείγμα πάρει ένα ανοικτό καφέ χρώμα και γίνει σαν καραμέλα.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC.
  • Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε στο τηγάνι τα κομμένα μήλα ανακατεύοντάς τα προσεκτικά, μέχρι να μαλακώσουν και να κολλήσει η καραμέλα επάνω τους.
  • Σε ένα μικρό αντικολλητικό ταψί ρίχνουμε τα καραμελωμένα μήλα, προσθέτουμε την κανέλα, τα καρύδια, τις σταφίδες και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο, ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου και αφού ψηθούν βγάζουμε τα μήλα από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Με το εργαλείο του παγωτού ή με ένα μεγάλο κουτάλι, παίρνουμε μια μπάλα παγωτού και τη βάζουμε σε ένα μικρό πιάτο. Σε ένα άλλο πιατάκι, βάζουμε μερικά καραμελωμένα μήλα και σερβίρουμε.

Συμβουλή

Μπορούμε να σερβίρουμε τα καραμελωμένα μήλα στο ίδιο μπολ με το παγωτό, γαρνίροντάς το με ένα μπισκότο.

Το κατάλληλο συνοδευτικό: Λικέρ Τεντούρα.