Νιόκι με προσούτο

27.08.2009
Μπορούμε να το σερβίρουμε ως πρώτο αλλά και ως κυρίως πιάτο!

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό πατάτες
  • 3 φλιτζ. αλεύρι
  • 1 αβγό
  • αλάτι

Για τη σάλτσα:

  • 1/2 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 3 κουταλιές μαργαρίνη
  • 2 κουταλιές αλεύρι
  • 1 φλιτζ. τυρί έμμενταλ τριμμένο
  • 1/2 φλιτζ. παρμεζάνα τριμμένη

Για το γαρνίρισμα:

  • 10 φέτες προσούτο
  • 1 κουταλιά μαργαρίνη

Τι κάνουμε:

Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, για να βράσουν, χωρίς να τις καθαρίσουμε.

Μόλις μαλακώσουν, τις βγάζουμε από το νερό, τις ξεφλουδίζουμε και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Τις λιώνουμε καλά με το ειδικό εργαλείο για πουρέ και στη συνέχεια ρίχνουμε στο μπολ με τις λιωμένες πατάτες, το αβγό και το αλεύρι. Ανακατεύουμε το μείγμα με τα δάχτυλά μας, έως ότου ενωθούν τα υλικά και γίνουν μια σφιχτή και ελαστική ζύμη.

Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και φτιάχνουμε λεπτούς κυλίνδρους, μήκους 15 εκ. και στο μέγεθος περίπου ενός δαχτύλου. Κατόπιν κόβουμε τους κυλίνδρους σε μικρά κομμάτια και τα περνάμε πάνω από τα δόντια του τρίφτη, ώστε να πάρουν το σχήμα του νιόκι. (Βλ. φωτογραφία)

Μόλις ετοιμάσουμε τα νιόκι, τα βάζουμε να βράσουν, για 10 λεπτά περίπου, σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και στη συνέχεια τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι. Όταν στραγγίξουν καλά, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε.

Σε ένα βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι, λιώνουμε τη μια κουταλιά μαργαρίνη και σοτάρουμε ελαφρά τις φέτες του προσούτο, έως ότου ροδίσουν. Κατόπιν τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις βάζουμε σε ένα μπολ.

Στο ίδιο αντικολλητικό τηγάνι, ετοιμάζουμε τη σάλτσα:

Βάζουμε τη μαργαρίνη και, μόλις λιώσει, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, έως ότου ενωθούν τα υλικά. Κατόπιν προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα, συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, μέχρι να πήξει το μείγμα και μετά ρίχνουμε τα τυριά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, ώσπου να λιώσουν και να γίνουν μια ομοιογενής σάλτσα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αφήνουμε τη σάλτσα για 3-4 λεπτά, ώστε να δέσει και στη συνέχεια τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα νιόκι. Βάζουμε ξανά το καπάκι στην κατσαρόλα και την κουνάμε με τα χέρια μας, ώστε να ενωθούν καλά η σάλτσα με τα νιόκι. Βάζουμε τα νιόκι σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και τα σερβίρουμε, γαρνιρισμένα με τις φέτες του προσούτο.

Συμβουλή
Μπορούμε να γεμίσουμε τα νιόκι με τυρί!

το κατάλληλο κρασί Κόκκινο Ξινόμαυρο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ