Αγκιναροκούκια

16.07.2009
Ενα ανοιξιάτικο φαγητό, πλούσιο σε σίδηρο και βιταμίνες.

Τι έχουμε:

  • 12 μέτριες αγκινάρες
  • 1 κιλό κουκιά
  • 1/2 κιλό ντομάτες ώριμες
  • 1 1/2 φλιτζ. λάδι ελιάς
  • 3 φλιτζ. νερό
  • 5 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 2 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
  • χυμό από ένα λεμόνι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Τι κάνουμε:

Γεμίζουμε ένα μεγάλο μπολ με νερό και ρίχνουμε μέσα το χυμό του λεμονιού.

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες από τα σκληρά φύλλα τους, τις πλένουμε και τις κόβουμε στα τέσσερα, σε σχήμα κυδωνάτο. Ρίχνουμε κάθε καθαρισμένη και κομμένη αγκινάρα μέσα στο μπολ με το νερό και το λεμόνι, γιατί διαφορετικά θα μαυρίσει.

Καθαρίζουμε τα κουκιά, τα πλένουμε και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν καλά.

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα κρεμμυδάκια, τα σκουπίζουμε και τα κόβουμε σε κομματάκια.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και, μόλις κάψει, βάζουμε τα κρεμμυδάκια να σοταριστούν ελαφρά. Κατόπιν ρίχνουμε τις ντομάτες, αφού πρώτα τις ξεφλουδίσουμε και τις τρίψουμε στον τρίφτη, δύο φλιτζάνια νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κουκιά, τις αγκινάρες, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και το 3ο φλιτζάνι νερό.

Κόβουμε ένα λαδόχαρτο, ακριβώς στο μέγεθος της επιφάνειας της κατσαρόλας, ανοίγουμε στη μέση του μια τρύπα 2 εκατοστών περίπου και σκεπάζουμε με αυτό τα αγκιναροκούκια.

Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά, έως ότου σωθούν τα υγρά και μείνει μόνο το λάδι, οπότε κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Τέλος, αφαιρούμε τη λαδόκολλα, βάζουμε τα αγκιναροκούκια σε ένα μπολ σερβιρίσματος και τα σερβίρουμε ζεστά.

Συμβουλή
Το φαγητό γίνεται το ίδιο νόστιμο και χωρίς ντομάτα!

το κατάλληλο κρασί Λευκό Μαλαγουζιά.