Εκλεράκια με σοκολάτα

29.01.2010

Τι έχουμε:

Για τη ζύμη:

  • 2/3 φλιτζ. γάλα
  • 2/3 φλιτζ. νερό
  • 1/2 φλιτζ. βιτάμ
  • 1 φλιτζ. αλεύρι
  • 5 αβγά
  • 2 κουταλάκια ζάχαρη
  • αλάτι στη μύτη από το κουταλάκι
  • 2 κουταλιές βιτάμ για το ταψί

Για τη γέμιση:

  • 170 γραμ. κουβερτούρα
  • 1 φλιτζ. γάλα
  • 4 κρόκοι αβγών
  • 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1/4 φλιτζ. αλεύρι

Για το γλάσο:

  • 140 γραμ. κουβερτούρα
  • 60 γραμ. βιτάμ
  • 1/4 φλιτζ. νερό

Τι κάνουμε:

Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, το νερό, το βιτάμ, τη ζάχαρη, το αλάτι, τα ανακατεύουμε, αφήνουμε να βράσουν και τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το αλεύρι, σιγά σιγά ανακατεύοντας διαρκώς για να μην μας σβολιάσει και όταν ενωθούν καλά τα υλικά βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά, συνεχίζοντας να ανακατεύουμε έως ότου το μείγμα να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά ανακατεύοντας δυνατά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.

Γεμίζουμε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με το μείγμα και πιέζοντάς την, δίνουμε το σχήμα του εκλέρ, μέσα σε ταψί αλειμμένο με βιτάμ, προσέχοντας να έχουν απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν όταν ψηθούν. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180oC και ψήνουμε άλλα 15 λεπτά, με την πόρτα του φούρνου λίγο ανοιχτή. Μόλις πάρουν ξανθό χρώμα και φουσκώσουν είναι έτοιμα.

Για τη γέμιση λιώνουμε τη σοκολάτα σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε το γάλα έως ότου αρχίσει να σιγοβράζει και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το αναδευτήρι των αβγών τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.

Προσθέτουμε στο μπολ το αλεύρι λίγο λίγο, ανακατεύουμε έως ότου γίνει ένα ομοιογενές μείγμα και ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα της σοκολάτας με το γάλα, συνεχίζοντας να ανακατεύουμε για να απορροφηθούν τα υλικά.

Αδειάζουμε το μείγμα από το μπολ σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε την κρέμα έως ότου δέσει, την αφήνουμε να κρυώσει και αφού κόψουμε τα εκλέρ κατά μήκος στη μέση, τα ανοίγουμε και τα γεμίζουμε με ένα μικρό κουτάλι.

Φτιάχνουμε το γλάσο λιώνοντας σε μπεν μαρί τη σοκολάτα και μόλις λιώσει προσθέτουμε το βιτάμ, ανακατεύοντας καλά. Βυθίζουμε την επάνω μεριά του κάθε εκλέρ στη σοκολάτα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Εάν θέλουμε γαρνίρουμε και το πιάτο με λιωμένη σοκολάτα.

Συμβουλή
Μπορούμε να γεμίσουμε τα εκλέρ αντί με σοκολάτα, με γέμιση βανίλιας.

το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ Τεντούρα.