Κερασόπιτα

25.06.2009

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 250 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 30 γραμμ. ζάχαρη
  • 185 γραμμ. μαργαρίνη σκληρή ή βούτυρο κρύο
  • 50 γραμμ. νερό

Για τη γέμιση:

  • 900 γραμμ. ζάχαρη
  • 1 αβγό (χωρισμένος ο κρόκος από το ασπράδι)
  • 50 γραμμ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι
  • Ζάχαρη για πασπάλισμα

Εκτέλεση
1. Βάζετε όλα τα υλικά για τη ζύμη και τα χτυπάτε στο μίξερ για 30 δευτερόλεπτα, ώστε να γίνουν μια ζύμη ελαστική, που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.

2. Τη βάζετε σε μια διαφάνεια και την αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα.

3. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα κεράσια με τη ζάχαρη και το αλεύρι. Ανοίγετε τη ζύμη πάνω σε λαδόκολλα με τον πλάστη σε φύλλο κανονικό, όχι πολύ λεπτό.

4. Με τη βοήθεια της λαδόκολλας αναποδογυρίζετε τη ζύμη πάνω σε φόρμα με κούμπωμα. Στη συνέχεια κόβετε αυτήν που έχει περισέψει και ανοίγετε το δεύτερο φύλλο, που θα καλύψει την πίτα.

5. Αλείφετε τη ζύμη στη φόρμα με κρόκο αβγού και βάζετε το μείγμα των κερασιών.

6. Σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο αλείφοντας την επιφάνεια της πίτας με το χτυπημένο ασπράδι και ραντίζετε με ζάχαρη.

7. Τέλος, ψήνετε την πίτα για 15 λεπτά στους 210 βαθμούς και για άλλα 35 λεπτά στους 190 βαθμούς.