Κεράσια: Δροσιά σε χρώμα κόκκινο

25.06.2009
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι τα κεράσια ήρθαν από τη Μικρά Ασία και συγκεκριμένα από την Κερασούντα, εξ ου και το όνομά τους.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι τα κεράσια ήρθαν από τη Μικρά Ασία και συγκεκριμένα από την Κερασούντα, εξ ου και το όνομά τους. Στην Ιταλία, όμως, τα ανακάλυψε και τα έφερε ο στρατηγός Λούκουλος. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι το κεράσι κατάφερε να γλιτώσει από τα βιολογικά βελτιωτικά και παραμένει πιστό στο φυσικό του προορισμό: ωριμάζει το καλοκαίρι και μόνο το καλοκαίρι κι εμείς έχουμε την ευκαιρία να το απολαμβάνουμε για λίγες μόνο εβδομάδες το χρόνο. Το βρίσκουμε σε δύο κυρίως ποικιλίες, τα πετροκέρασα, που είναι πιο σκληρά και τραγανά, και τα μαυροκέρασα, με τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Τα κεράσια μπορούμε να τα απολαύσουμε σε πολλές παραλλαγές, ως φρούτο, δροσιστικό χυμό, γλυκό κουταλιού, λικέρ, ακόμη και σε σιρόπι, που χρησιμοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική.

Διατροφική αξία

  • Βιταμίνη Α και C και κάποιες του συμπλέγματος Β
  • Κάλιο
  • Ασβέστιο
  • Φώσφορο
  • Σίδηρο
  • Μαγνήσιο
  • Χαλκό

Ποιοι να τα αποφεύγουν
Έτσι κι αλλιώς η υπερβολή πάντα βλάπτει. Γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση τα άτομα με διαβήτη. Τέλος, θα πρέπει να προσέχουμε να μη δημιουργείται λεκές από κεράσι, διότι είναι δύσκολο να αφαιρεθεί.

  • Ενδείκνυνται στην αναιμία, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε σίδηρο.
  • Σε δίαιτες αδυνατίσματος, γιατί τα ζάχαρα που περιέχουν καλύπτουν την ανάγκη για γλυκό.
  • Δρουν αποτοξινωτικά, για το συκώτι, τη χοληδόχο κύστη, το αδενικό σύστημα και τον οργανισμό γενικότερα.
  • Οι φυτικές ίνες και οργανικά οξέα τους δημιουργούν ισχυρή καθαρτική δράση.
  • Τα μεταλλικά άλατα και τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν δρουν ανακουφιστικά σε ρευματικούς πόνους.
  • Είναι διουρητικά και χωνευτικά και παράλληλα διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες κατά των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, όπως κυστίτιδες κ.λπ.
  • Η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε νάτριο τα καθιστά ευεργετικά για υπέρταση.
  • Περιέχουν άφθονες χημικές ουσίες που μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου σε διαβητικούς ασθενείς. Σύμφωνα με πειράματα, αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος.
  • Έχουν επίσης ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

Τι πρέπει να ξέρετε...

  • Αγοράστε μόνο ό,τι θέλετε να καταναλώσετε τις αμέσως επόμενες ημέρες.
  • Για να κρατήσετε τα κεράσια φρέσκα, τοποθετήστε τα στη συντήρηση του ψυγείου. Εκεί έχει περισσότερη υγρασία από το υπόλοιπο ψυγείο και θα βοηθήσει τα κεράσια να διατηρηθούν φρέσκα για περισσότερο χρόνο.
  • Πριν τα καταναλώσετε πρέπει να τα πλύνετε με άφθονο ζεστό νερό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ