Κουσκουσάκι με βλίτα

01.10.2009

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 50 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 1 ½ κιλό βλίτα καθαρισμένα
  • ½ φλιτζάνι κουσκουσάκι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 ντομάτα μεγάλη και ώριμη, περασμένη από τον τρίφτη
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι

EKTEΛEΣH

Aχνίζουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα το κρεμμύδι και το σκόρδο με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα βλίτα και την ντομάτα και τα ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, το αλάτι και 2 ποτήρια ζεστό νερό. Xαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία βράση. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κουσκουσάκι, ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Aφήνουμε το γιαχνί να βράσει για περίπου 40 λεπτά μέχρι να γίνει το κουσκουσάκι και να μελώσει το ζουμάκι του. Σερβίρουμε με μπόλικο φρέσκο μαϊντανό.

ΣΗΜ.: Tο απόλυτο βορειοελλαδίτικο ζυμαρικό, που όταν το ζητούσα μέχρι πριν από λίγα χρόνια στα αθηναϊκά σούπερ μάρκετ με κοιτούσαν σαν εξωγήινο, είναι το μεγάλο μου μακαρονένιο φετίχ! Mικρά μπαλάκια, σαν ζυμαρένιο χαβιάρι, που βράζουν, σουρώνονται,καίγονται με φρέσκο βούτυρο και μετά κατρακυλάνε προς το στομάχι, σχεδόν αμάσητα. H παιχνιδιάρικη υφή του κουσκούς κάνει τα παιδιά να το λατρεύουν, χωρίς όμως να το αποκλείει από τα φαγητά των μεγάλων. Eδώ παντρεύεται με τα βλίτα, την ντομάτα και τα μυριστικά και φτιάχνει ένα ελαφρύ καλοκαιρινό πιάτο που ζητάει φέτα, φρέσκο ψωμί και παγωμένη μπίρα.