Σουπιές με κριθαράκι

30.07.2009

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1 ώρα και 15 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 500 γρ. κριθαράκι χοντρό
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 3 κουτ. σούπας σέλερι
  • 1/4 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο ή γλυκάνισο
  • ½ ποτήρι κρασί λευκό
  • 2 κουτ. σούπας βασιλικό
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη συν το εξωτερικό κομμάτι της παρμεζάνας (φλοιό)
  • 2 φέτες μπέικον
  • 500 γρ. σουπιές φρέσκες, καθαρισμένες και τεμαχισμένες
  • το μελάνι από τις σουπιές
  • αλάτι και πιπέρι

EKTEΛEΣH

Bράζουμε σε μια κατσαρόλα 3 λίτρα νερό και προσθέτουμε τον φλοιό της παρμεζάνας, το μπέικον, τις σουπιές και αρκετό αλατοπίπερο. Mόλις βράσουν οι σουπιές, τις αφαιρούμε και τις κρατάμε σε ένα πιάτο. Πετάμε το μπέικον και βράζουμε το νερό με τον φλοιό τυριού για 1 ώρα περίπου. Σουρώνουμε το νερό που θα αποτελέσει την «υγρή» βάση για το κριθαράκι μας. Zεσταίνουμε το βούτυρο και το λάδι σε μια πλατιά κατσαρόλα, προσθέτουμε ψιλοκομμένα το κρεμμύδι, το σέλερι, το σκόρδο και τον μαραθόσπορο και σοτάρουμε για 4 λεπτά. Προσθέτουμε το κριθαράκι και μόλις «γυαλίσει» σβήνουμε με το κρασί. Mόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε λίγο από τον ζωμό όπου έβρασε η σουπιά και μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθεί. Συμπληρώνουμε ζωμό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για 8 περίπου λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει το κριθαράκι. Προσθέτουμε τη σουπιά και το μελάνι της, αλατοπιπερώνουμε καλά και συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό μέχρι να γίνει al dente το κριθαράκι μας. Πασπαλίζουμε με παρμεζάνα, βασιλικό και σερβίρουμε.