Πάστα με θαλασσινά

16.07.2009
Φαγητό νόστιμο και διαιτητικό.

Τι έχουμε:

  • 1/2 κιλό ζυμαρικά της αρεσκείας μας
  • 30 μύδια φρέσκα
  • 1/2 κιλό γαρίδες
  • 2 καλαμάρια μέτρια
  • 1 ντομάτα
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 ποτήρι κρασί λευκό
  • 1/2 κουταλιά μουστάρδα
  • 1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3 κουταλιές βιτάμ
  • 2 κουταλιές λάδι ελιάς
  • αλάτι
  • πιπέρι

Τι κάνουμε:

Βάζουμε τα μύδια σε ένα μπολ με νερό για 2 ώρες περίπου. Τα πλένουμε καλά, ξύνουμε το κέλυφος με ένα βουρτσάκι ώστε να φύγει το χνούδι και τα ξεπλένουμε 2-3 φορές με τρεχούμενο νερό.

Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα με νερό τα μύδια να αχνιστούν. Οσα ανοίξουν τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα υπόλοιπα τα πετάμε. Στραγγίζουμε το νερό που βράσαμε τα μύδια 2 φορές, χρησιμοποιώντας τουλπάνι ή γάζα (ώστε να μην περάσει καθόλου άμμος) και κρατάμε ένα φλιτζάνι.

Πλένουμε, καθαρίζουμε καλά τα καλαμάρια και τα κόβουμε σε ροδέλες. Βγάζουμε από τις γαρίδες το κέλυφος, τις πλένουμε και τις αφήνουμε να στραγγίσουν.

Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το βιτάμ και σοτάρουμε τα κρεμμύδι λιωμένο στο μπλέντερ, τις γαρίδες, τα καλαμαράκια, το αλάτι, το πιπέρι, ανακατεύοντας καλά.

Στο ζωμό από τα μύδια διαλύουμε τη μουστάρδα και τον προσθέτουμε στην κατσαρόλα.

Αφήνουμε για 1-2 λεπτά να βράσουν, προσθέτουμε τα μύδια, τον μαϊντανό, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό και με τις δυο κουταλιές λάδι, για να μην κολλήσουν.

Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα θαλασσινά, ρίχνουμε την ντομάτα ψιλοκομμένη, ανακατεύοντας με μια κουτάλα για να ενωθούν τα υλικά.

Σερβίρουμε τα ζυμαρικά σε μεγάλο πιάτο ή σε βαθιά πιατέλα.

Συμβουλή
Εάν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε την ντομάτα στο τηγάνι μαζί με το κρασί.

το κατάλληλο κρασί Λευκό Ροδίτης.