Πανακότα με καραμέλα

17.09.2009
Ενα δροσερό γλυκό που κερδίζει και τους πιο απαιτητικούς!

Τι έχουμε:

  • 1 φλιτζ. αμύγδαλα
  • 1 1/2 φλιτζ. νερό
  • 1 1/2 φλιτζ. γάλα
  • 1 1/2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
  • 8 κουταλιές ζάχαρη
  • 1 φύλλο ζελατίνας
  • 1 φλιτζ. σιρόπι καραμέλας

Τι κάνουμε:

Κοπανάμε τα αμύγδαλα σε ένα γουδί ή τα κόβουμε στο μπλέντερ έως ότου γίνουν ψίχα και τα αφήνουμε να μουσκέψουν για δυο ώρες στο νερό.

Τα βγάζουμε από το νερό, τα βάζουμε σε ένα τουλπάνι, τα στύβουμε καλά με τα χέρια μας και κρατάμε το υγρό που έχουν βγάλει.

Σε μια μικρή κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά βράζουμε το γάλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα έως ότου λιώσει η ζάχαρη και ζεσταθεί το γάλα.

Μουσκεύουμε τη ζελατίνα σε ένα φλιτζάνι κρύο νερό, τη βγάζουμε, τη στύβουμε με τα δάχτυλά μας και τη ρίχνουμε στο ζεστό γάλα, για να λιώσει.

Προσθέτουμε, επίσης, το υγρό που έχουμε βγάλει από τα αμύγδαλα.

Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν έως ότου αρχίζει να πήζει το γάλα.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύουμε καλά.

Με μια κουτάλα, αδειάζουμε το μείγμα σε φορμάκια, βρεγμένα με κρύο νερό και τα βάζουμε στο ψυγείο για 8-10 ώρες περίπου, για να πήξει η κρέμα.

Ξεφορμάρουμε σε μικρά πιάτα, περιχύνουμε με το σιρόπι καραμέλας και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Μπορούμε να γαρνίρουμε με διάφορα φρούτα ή με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς.

το κατάλληλο συνοδευτικό Σαμπάνια ΕΜΕRΥ.