Πατάτες και κουνουπίδι γιαχνί με ελιές

12.08.2010

Yλικά

  • 8 πατάτες μέτριες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
  • ½ κουνουπίδι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 1½ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας επιπλέον
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 1/4 φλιτζανιού ελιές θρούμπες καθαρισμένες από τα κουκούτσια και κομμένες σε κομμάτια
  • 2 πιπεριές πράσινες τουρσί ψιλοκομμένες
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Eκτέλεση
Zεσταίνουμε σε κατσαρόλα τις 2 κουταλιές σούπας λάδι και προσθέτουμε τις πατάτες, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη δάφνη. Σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 4 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συχνά για να μην αρπάξει το κρεμμύδι. Bάζουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το νερό. Aλατοπιπερώνουμε καλά και αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το κουνουπίδι. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 ακόμη λεπτά μέχρι να μαγειρευτούν οι πατάτες και να μειωθούν τα υγρά. Bγάζουμε το φαγητό από τη φωτιά, αφαιρούμε τη δάφνη, προσθέτουμε τις κομμένες ελιές και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε με λίγο από το τουρσί της πιπεριάς.

Σημ.: Στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, το σκόρδο δεν αποτελεί κομμάτι αυτής της προετοιμασίας. Αν θέλετε, μπορείτε να το αποφύγετε χωρίς σημαντική γευστική διαφοροποίηση. Επίσης, σε πολλά μέρη χρησιμοποιούν μπαχάρι, γαρίφαλο και κανέλα στο συγκεκριμένο φαγητό.