Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα

05.08.2010

Yλικά

  • 1½ κιλό κιμά
  • ½ κιλό αμπελόφυλλα
  • 3 κρεμμύδια ξερά
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 κουτ. γλυκού δυόσμο ξερό
  • 3 ντομάτες ώριμες
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1½ φλιτζάνι ρύζι
  • χυμό λεμονιού
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΓΙΑ ΤΟ ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ

  • 2 αβγά
  • 3 λεμόνια
  • 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά τα αμπελόφυλλα κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό. Βράζουμε σε κατσαρόλα αρκετό νερό μαζί με τον χυμό μισού λεμονιού και μία πρέζα αλάτι. Ζεματάμε για 2-3 λεπτά τα αμπελόφυλλα, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδύ τηγάνι με ψηλά τοιχώματα και σοτάρουμε τα ξερά και τα φρέσκα κρεμμύδια, όλα ψιλοκομμένα. Περνάμε τις ντομάτες από τον τρίφτη και τις ρίχνουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο, τον ξερό δυόσμο, αλατοπίπερο, μισό ποτηράκι νερό και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 5 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το ρύζι καλά πλυμένο. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε καλά. Συμπληρώνουμε αλάτι αν χρειάζεται. Παίρνουμε ένα ένα τα αμπελόφυλλα και βάζουμε 1 κουταλάκι από τη γέμιση κοντά στον μίσχο τους. Διπλώνουμε τα πλαϊνά του φύλλου πάνω από τη γέμιση και τα τυλίγουμε σε σφιχτά ρολάκια. Αραδιάζουμε σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο κολλητά τα ντολμαδάκια, πιέζοντας ελαφρά το ένα δίπλα στο άλλο. Συμπληρώνουμε νερό (ίσα να τα καλύπτει) και τοποθετούμε πάνω στα ντολμαδάκια ένα πυρίμαχο πιάτο. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για μισή ώρα. Ανασηκώνουμε προσεκτικά το πιάτο και προσθέτουμε το βούτυρο.

Συνεχίζουμε το βράσιμο για μισή ώρα ακόμη και, αν χρειάζεται, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό για να μείνει αρκετό ζουμάκι για το αβγολέμονο. Χτυπάμε τα αβγά να γίνουν αφράτα και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιών συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε με κουτάλα το ζουμί από τα ντολμαδάκια λίγο λίγο και ανακατεύουμε ζωηρά για να μην κόψει. Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο νερό και το προσθέτουμε στο αβγολέμονο. Περιχύνουμε με αυτό τα ντολμαδάκια και τα ξαναβάζουμε στη φωτιά να πάρουν μια δυο βράσεις. Σερβίρουμε προσεκτικά σε πιατέλα και περιχύνουμε με το αβγολέμονο που έχει μείνει στην κατσαρόλα.

Σημ.: Ελπίζω εφέτος να φτιάξετε ντολμαδάκια. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το δοκιμάσετε τουλάχιστον μία φορά. Αγοράστε αμπελόφυλλα από τη λαϊκή, φτιάξτε μια μερακλίδικη γέμιση και βράστε τα σε σιγανή φωτιά για καμιά ωρίτσα. Προσοχή! Αν αγοράσετε αμπελόφυλλα σε άλμη, ζεματίστε τα για 5 λεπτά σε βραστό νερό. Προσθέστε στη γέμιση όποιο ρύζι σάς αρέσει, όμως καλύτερο αποτέλεσμα δίνει το νυχάκι. Το μεγαλύτερο μυστικό είναι να βάλετε στη γέμιση πολύ κρεμμύδι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ