Κολοκυθοτυρόπιτα

30.07.2009
Το κολοκύθι και η φέτα αλληλοσυμπληρώνονται γευστικά, χαρίζοντάς μας μια πεντανόστιμη πίτα!

Τι έχουμε:

  • 2 κιλά κολοκύθια
  • 1/2 κιλό φέτα
  • 8 αβγά
  • 1 πακετάκι βιτάμ
  • 10 φύλλα
  • 1 κουταλάκι αλάτι

Τι κάνουμε:

Πλένουμε τα κολοκύθια, τα ξύνουμε με ένα μαχαίρι, τα τρίβουμε στον τρίφτη του κρεμμυδιού και τα αφήνουμε για λίγη ώρα σε ένα μπολ, μαζί με το αλάτι, για να βγάλουν το νερό τους. Τα βγάζουμε και τα στύβουμε καλά με τα χέρια μας.

Σε ένα άλλο μπολ, τρίβουμε το τυρί, προσθέτουμε το τριμμένο κολοκύθι και τα αβγά, αφού πρώτα τα χτυπήσουμε. Ζεσταίνουμε το μισό από το βιτάμ και μόλις λιώσει, το ρίχνουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.

Αλείφουμε ένα ταψί με βιτάμ και στρώνουμε ένα ένα τα μισά από τα φύλλα, αλείφοντας και αυτά με βιτάμ. Κατόπιν αδειάζουμε το μείγμα του κολοκυθιού, φροντίζοντας να το απλώσουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.

Στη συνέχεια, γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που έχουμε ήδη στρώσει, προς το εσωτερικού του ταψιού, να ακουμπήσουν στο μείγμα, τις αλείφουμε ελαφρά από πάνω με ένα πινέλο βουτηγμένο σε λιωμένο βιτάμ και στρώνουμε από επάνω τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντάς τα και αυτά με βιτάμ.

Κόβουμε τα επάνω φύλλα ακριβώς στις διαστάσεις του ταψιού και τα πιέζουμε στις άκρες, ώστε να κολλήσουν καλά με τις γυρισμένες άκρες των κάτω φύλλων.

Ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας μας με νερό, τη χαράσσουμε και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, για 45 λεπτά περίπου.

Μόλις ψηθεί, τη βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει, την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Εάν η φέτα είναι αρμυρή, την ξαρμυρίζουμε σε ένα μπολ με νερό.

το κατάλληλο κρασί Κόκκινο με απαλό άρωμα και μέτριο σώμα.