Σολομός με ψιλοκομμένη ντομάτα

23.07.2009
Ο σολομός είναι ιδανικός για μαρινάρισμα, αλλά σερβίρεται και ωμός.

Τι έχουμε:

  • 1/2 κιλό φρέσκο σολομό
  • 1 κόκκινη καυτερή πιπεριά
  • 1/2 φλιτζ. χυμό λεμονιού
  • 2-3 κουταλιές βιτάμ
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 2 κλωναράκια μαϊντανό
  • 2 κλωναράκια άνηθο
  • 2 ντομάτες
  • 2-3 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 2-3 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο
  • 1 κρεμμύδι

Τι κάνουμε:

Κόβουμε το σολομό σε φέτες 2 εκατοστών περίπου.

Τις πλένουμε, τις σκουπίζουμε και τις βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το λεμόνι, το αλάτι και την πιπεριά ολόκληρη.

Αφήνουμε να μαριναριστούν μέσα στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον.

Βγάζουμε από το ψυγείο τις μαριναρισμένες φέτες του σολομού, τις στραγγίζουμε, τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και τις αλατίζουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180oC.

Σε ένα βαθύ τηγάνι που να μπαίνει στο φούρνο βάζουμε το βιτάμ, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τις φέτες του σολομού.

Αφήνουμε να σοταριστούν για 3-4 λεπτά.

Εάν δεν έχουμε τηγάνι που να μπαίνει στο φούρνο μεταφέρουμε τις φέτες του σολομού σε ένα ταψάκι αντικολλητικό και τις ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά.

Σε ένα μπολ ψιλοκόβουμε τις 2 ντομάτες, τον μαϊντανό και τον άνηθο.

Πολτοποιούμε την άλλη ντομάτα στο μπλέντερ μαζί με το λάδι ελιάς και το μπαλσάμικο έως ότου γίνουν πηχτή σάλτσα.

Βγάζουμε τις φέτες του σολομού από το φούρνο και σερβίρουμε σε πιάτα αφού πρώτα στρώσουμε 2-3 κουταλάκια από την ψιλοκομμένη ντομάτα με τον μαϊντανό, από πάνω δυο κομμάτια σολομού και περιχύνουμε με ένα κουταλάκι από τη σάλτσα του μπαλσάμικου.

Συμβουλή
Μπορούμε να σερβίρουμε το σολομό με σάλτσα ταρτάρ.

το κατάλληλο κρασί Λευκό Ασύρτικο.