Μπάμιες: Τα «δάχτυλα κυρίας»

23.07.2009
Οι πράσινοι καρποί της ονομάζονται έτσι εξαιτίας του σχήματός τους.

Οι πράσινοι καρποί της ονομάζονται έτσι εξαιτίας του σχήματός τους.

Οι Αιγύπτιοι ήταν οι πρώτοι που την καλλιέργησαν στην περιοχή του Νείλου. Από εκεί πέρασε στη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και τις Ινδίες. Οι σπόροι της μπάμιας χρησιμοποιούνταν, και χρησιμοποιούνται ακόμη σε κάποιες περιοχές, ως υποκατάστατο του καφέ.

Είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στην πατρίδα μας και γίνονται πολύ νόστιμες μαγειρεμένες με κρέας ή κοτόπουλο. Αλλά και μαγειρεμένες σκέτες με φρέσκια ντομάτα είναι ένα νοστιμότατο καλοκαιρινό πιάτο, ιδιαίτερα συνοδευόμενες με τυρί φέτα.

Διατροφική αξία

  • βιταμίνη C
  • φυλλικό οξύ
  • πυριδοξίνη (Β6)
  • θειαμίνη (Β1)
  • βιταμίνη Κ
  • μεταλλικά στοιχεία και πρωτεΐνες

Κάνουν καλό
Η ευεργετική επίδραση που έχουν οι μπάμιες στην υγεία οφείλεται κυρίως στην καλή περιεκτικότητα που έχουν σε βιταμίνη C, διαιτητικές ίνες και φυλλικό οξύ. Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλουν στην ανακούφιση συμπτωμάτων από φλεγμονή, όπως άσθμα, οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδής αρθρίτιδα. Προστατεύουν τα αγγεία και έτσι μειώνεται ο κίνδυνος για έμφραγμα και εγκεφαλικά. Οι διαιτητικές ίνες που περιέχουν συμβάλλουν στη μείωση της ολικής και LDL-χοληστερόλης, στον έλεγχο του σακχάρου και στην καλή λειτουργία του εντέρου. Έρευνα έδειξε ότι στις μπάμιες βρίσκεται ένα ισχυρότατο συστατικό, που φαίνεται να έχει όχι μόνο αντικαρκινικές ιδιότητες αλλά και να παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση καρδιακών παθήσεων.

Ποιοι να τις αποφεύγουν
Οι μπάμιες περιέχουν οξαλικά οξέα, ουσίες που βρίσκονται φυσιολογικά σε φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς. Όταν τα οξαλικά οξέα συγκεντρωθούν σε μεγάλες ποσότητες, κρυσταλλοποιούνται και προκαλούν διαταραχές στην υγεία. Γι’ αυτό, άτομα με προβλήματα στους νεφρούς ή τη χοληδόχο κύστη ίσως να πρέπει να αποφύγουν την κατανάλωσή τους, καθώς επίσης τα άτομα που θέλουν να αυξήσουν την πρόσληψη ασβεστίου, επειδή τα οξαλικά μειώνουν την απορρόφησή του.

Τι να προσέξω
Ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος της μπάμιας είναι ο ατμός, διότι αφήνει ανέπαφες τις πολύτιμες ουσίες που περιέχει. Επίσης, προτιμάτε τις φρέσκιες μπάμιες, διότι περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες των συστατικών απ’ ό,τι οι κονσερβοποιημένες, ενώ και οι κατεψυγμένες διατηρούν τα συστατικά αυτά ανέπαφα.