Τσερκέζ ταβουγού

30.07.2009
Ενας διαφορετικός τρόπος για να γευτούμε το κοτόπουλο!

Τι έχουμε:

  • 1 κοτόπουλο μέτριο
  • 4 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 3-4 μίσχοι μαϊντανού
  • 2 γαρίφαλα
  • 1 φλιτζ. νερό

Για το ταρατόρ:

  • 1 1/2 φλιτζ. ζωμό κοτόπουλου
  • 4 λεπτές φέτες μπαγιάτικο ψωμί (μόνο την ψίχα)
  • 250 γραμ. καρύδια
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 1 κουταλάκι κόλιαντρο
  • 1 1/2 κουταλάκι μπούκοβο

Για το γαρνίρισμα:

  • φύλλα ρόκας
  • 1 κουταλάκι μπούκοβο
  • 1/2 φλιτζ. καρύδια πεταλούδες

Τι κάνουμε:

Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και το πλένουμε.

Σε ένα ταψάκι βάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, μαζί με το κρεμμύδι, αφού το ψιλοκόψουμε, το λάδι, τα γαρίφαλα, το καρότο, τον μαϊντανό και το νερό.

Ψήνουμε το κοτόπουλο σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, έως ότου το κρέας να βγαίνει από τα κόκαλα.

Τo βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε την πέτσα του, το ξεκοκαλίζουμε ή αν θέλουμε, το αφήνουμε σε ολόκληρα κομμάτια και το βάζουμε σε ένα μπολ.

Παράλληλα ετοιμάζουμε το ταρατόρ:

Σε ένα κατσαρολάκι, αφήνουμε να βράσει ο ζωμός του κοτόπουλου.

Βάζουμε στο μπλέντερ το ψωμί, το σκόρδο, το κόλιαντρο, το λάδι, το μπούκοβο, τα καρύδια, τα πολτοποιούμε και κατόπιν τα ρίχνουμε στο κατσαρολάκι με το ζωμό.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο κατσαρολάκι, ούτως ώστε να γίνουν πηχτή κρέμα.

Μόλις το ταρατόρ ετοιμαστεί, το ρίχνουμε στο μπολ με το κοτόπουλο και ανακατεύουμε καλά.

Αφήνουμε για 5 λεπτά, για να αναμειχθούν οι γεύσεις και σερβίρουμε γαρνίροντας με τα καρύδια, το μπούκοβο και τη ρόκα.

Συμβουλή
Εάν δούμε ότι η κρέμα δεν είναι αρκετά πηχτή, μπορούμε να προσθέσουμε 2 κουταλιές τριμμένο ψωμί ή τριμμένα καρύδια. Εάν είναι πολύ πηχτή, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ζεστό ζωμό.

το κατάλληλο κρασί Λευκό Αθήρι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ