Ηπειρώτικη πίτα

30.07.2009
Η Ηπειρος φημίζεται για τις πίτες της!

Τι έχουμε:

  • 16-18 φύλλα κρούστας
  • 1 κοτόπουλο μεγάλο
  • 1/2 κιλό κρεμμύδια
  • 1 φλιτζ. γάλα
  • 4 αβγά
  • 1 φλιτζ. φέτα
  • 1 φλιτζ. λάδι ελιάς
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο
  • κόκκους μαύρου πιπεριού

Τι κάνουμε:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό το κοτόπουλο και το αφήνουμε να βράσει μαζί με τα κρεμμύδια, αφού πρώτα τα καθαρίσουμε και τα κόψουμε σε ψιλές φέτες.

Μόλις βράσει το κοτόπουλο, το βγάζουμε σε μια πιατέλα, το αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια βγάζουμε την πέτσα, το ξεκοκαλίζουμε και το κόβουμε σε όσο το δυνατόν μικρότερα κομμάτια.

Εν τω μεταξύ, αφήνουμε να συνεχίζουν να βράζουν ο ζωμός και τα κρεμμύδια, έως ότου γίνουν σαν πηχτός πουρές και τότε ρίχνουμε μέσα το γάλα και τα κομμάτια του κοτόπουλου. Αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές, οπότε το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Μόλις το μείγμα κρυώσει λίγο, ρίχνουμε μέσα το μισό λάδι, τα αβγά, τη φέτα, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά.

Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι, στρώνουμε τα μισά από τα φύλλα κρούστας, αλείφοντάς τα και αυτά με λάδι και αφήνουμε τις άκρες τους να περισσεύουν έξω από το ταψί.

Ρίχνουμε τη γέμιση και από πάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα αλείφοντάς τα και αυτά με λάδι.

Κόβουμε τα επάνω φύλλα στο μέγεθος του ταψιού και κατόπιν γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες των κάτω φύλλων, βρέχοντάς τες, είτε με χλιαρό νερό είτε με λίγο λάδι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, για 1 ώρα περίπου.

Μόλις ψηθεί η πίτα, αφήνουμε να κρυώσει λίγο, την κόβουμε και σερβίρουμε.

Γαρνίρουμε με τους κόκκους του πιπεριού.

Συμβουλή
Μπορούμε να φτιάξουμε με τον ίδιο τρόπο μικρά πιτάκια με κοτόπουλο.

το κατάλληλο κρασί Λευκός Ροδίτης με αρώματα εσπεριδοειδών