Σοκολατόπιτα

28.07.2009
Σερβιρισμένη με φράουλες, με βατόμουρα, με καραμελωμένο πορτοκάλι, με παγωτό λευκό ή ακόμη και με σαντιγί, είναι ίσως η πιο γλυκιά αμαρτία.

Τι έχουμε:

  • 400 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 1 πακετάκι Βιτάμ
  • 6 αβγά
  • 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζ. φιστίκια Αιγίνης
  • 1 φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει
  • μόνο του

Για τη φόρμα

  • 1 κουταλιά Βιτάμ
  • 1 κουταλιά αλεύρι
  • 1 λαδόκολλα

Τι κάνουμε:

Ξεκινάμε προετοιμάζοντας τη φόρμα (προτιμούμε αυτή με το έλασμα που ανοίγει): την αλείφουμε με το Βιτάμ και το αλεύρι και στρώνουμε μια λαδόκολλα, ούτως ώστε να καλύψει το εσωτερικό και να φτάνει ως το επάνω μέρος της.

Γεμίζουμε ένα ταψάκι, λίγο μεγαλύτερο από την περίμετρο της φόρμας (περίπου 5 εκατ.), με ζεστό νερό, τόσο ώστε να φτάνει στα 3/4 τη φόρμας και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC.

Σε ένα μπολ χτυπάμε το Βιτάμ, για 5 λεπτά περίπου, ρίχνουμε τη ζάχαρη και εξακολουθούμε το χτύπημα, μέχρι να γίνει το μείγμα μας ομοιογενές.

Βάζουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και μόλις λιώσει, τη ρίχνουμε στο μπολ με το μείγμα του Βιτάμ.

Ανακατεύουμε καλά το μείγμα με το μίξερ, ενώ ταυτόχρονα βοηθάμε με μια πλαστική σπάτουλα, ώστε να αναμειχθούν καλά το Βιτάμ με τη σοκολάτα, που μένουν στα τοιχώματα του μπολ. Κατόπιν ρίχνουμε τα αβγά ένα-ένα και συνεχίζουμε να χτυπάμε, έχοντας το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα.

Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με τα φιστίκια και τα ρίχνουμε στο μείγμα της σοκολάτας, ανακατεύοντας ελαφρά με τη σπάτουλα.

Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, βάζουμε τη φόρμα μέσα στο ταψάκι με το ζεσταμένο νερό και ψήνουμε στους 180οC, για 50 λεπτά περίπου, χωρίς να ανοίξουμε καθόλου το φούρνο.

Οταν η σοκολατόπιτα ψηθεί, σβήνουμε το φούρνο και την αφήνουμε μέσα, για 25 λεπτά περίπου, για να ξεκουραστεί. Στη συνέχεια τη βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει.

Μόλις κρυώσει, την αναποδογυρίζουμε σε μια στρογγυλή πιατέλα, ανοίγουμε τη φόρμα, τραβάμε τη λαδόκολλα και σερβίρουμε τη σοκολατόπιτα σκέτη, ή καλυμμένη με γλάσσο και τρούφα σοκολάτας.

Συμβουλή
Τη σοκολάτα τη διατηρούμε πάντοτε εκτός ψυγείου.

το κατάλληλο κρασί Βισάντο από λευκές ποικιλίες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ