Λαζάνια γεμιστά με αβγά

27.08.2009
Εξυπνη και φθηνή λύση.

Τι έχουμε:

  • 1 πακέτο λαζάνια
  • 3/4 κιλό αρνάκι ψητό, κομμένο σε κιμά
  • 4 αβγά βρασμένα Πασχαλινά
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 3 ντομάτες τριμμένες
  • 1 κουτί χυμό ντομάτας
  • 2 κουταλιές βιτάμ
  • 1 φλιτζ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 ποτηράκι κρασί λευκό
  • αλάτι, πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 5 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
  • 2 κουταλιές λάδι ελιάς

Για την μπεσαμέλ:

  • 5 κουταλιές βιτάμ
  • 5 κουταλιές αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα χλιαρό
  • αλάτι, πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 λαδόκολλα

Τι κάνουμε:

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βιτάμ και ρίχνουμε το αλεύρι, λίγο-λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς. Σταδιακά προσθέτουμε το γάλα, αλάτι, πιπέρι και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πήξει και να γίνει κρέμα.

Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με το βιτάμ, προσθέτουμε τον κιμά από το αρνάκι, τα σβήνουμε με το κρασί και τα αφήνουμε έως ότου εξατμισθεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο και τα σιγοβράζουμε για 15 λεπτά περίπου.

Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνουμε τη μισή παρμεζάνα, τα βρασμένα αβγά, αφού τα καθαρίσουμε και τα κόψουμε σε φέτες και 2-3 κουταλιές από την μπεσαμέλ.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βράζουμε τα λαζάνια στο ζωμό των λαχανικών, για 4-5 λεπτά περίπου, μαζί με τις 2 κουταλιές λάδι. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε λίγο για να κρυώσουν.

Στρώνουμε σε ένα ταψάκι τη λαδόκολλα και απλώνουμε το μισό χυμό ντομάτας με ένα κουτάλι.

Πάνω από την ντομάτα στρώνουμε μια σειρά από τα βρασμένα λαζάνια και από πάνω απλώνουμε το 1/3 από το μείγμα με τα αβγά.

Επαναλαμβάνουμε το ίδιο άλλες δυο φορές και τελειώνουμε το στρώσιμο απλώνοντας τον υπόλοιπο χυμό ντομάτας και την υπόλοιπη μπεσαμέλ.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου, έως ότου ροδίσουν τα λαζάνια.

Σερβίρουμε γαρνίροντας με κομματάκια παρμεζάνας και ένα κλωναράκι άνηθο.

Συμβουλή

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον κιμά από το αρνάκι με κιμά από λουκάνικο.

Το κατάλληλο κρασί: Αμοργιανό ροζέ