Πρόσφορο

25.08.2009
Κι αν δεν πετύχει η σφραγίδα δεν πειράζει... τα ξέρει απ έξω ο παπάς!

Τι έχουμε:

  • 5 φλιτζ. αλεύρι σκληρό
  • 2 φλιτζ. χλιαρό νερό
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • νωπή μαγιά μπίρας στο μέγεθος 1 αμυγδάλου
  • ειδική σφραγίδα για πρόσφορο
  • αλεύρι για το ταψί

Τι κάνουμε:

Διαλύουμε τη μαγιά σε 1/2 φλιτζάνι από το χλιαρό νερό.

Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και κάνουμε μία λακκουβίτσα στη μέση, όπου εκεί ρίχνουμε το αλάτι, τη διαλυμένη μαγιά και σιγά-σιγά το υπόλοιπο χλιαρό νερό.

Ζυμώνουμε καλά για αρκετή ώρα, ώσπου να γίνει μία σφιχτή ζύμη.

Αν δούμε ότι χρειάζεται λίγο ακόμη νερό, βουτάμε τις γροθιές μας σε χλιαρό νερό και ζυμώνουμε ξανά τη ζύμη, μέχρι να απορροφηθεί το νερό.

Οταν είναι έτοιμη, την πλάθουμε σε στρογγυλό καρβελάκι και τη βάζουμε σε ένα καλά αλευρωμένο ταψί, λίγο μεγαλύτερό του, για να χωράει όταν «ανέβει».

Αλευρώνουμε λίγο την επιφάνεια του πρόσφορου καθώς και την ειδική σφραγίδα και στη συνέχεια την πιέζουμε αρκετά στο κέντρο του πρόσφορου, ώστε να φαίνεται καλά, ακόμη και όταν φουσκώσει το ψωμί.

Το σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και το βάζουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει.

Για να καταλάβουμε ότι η ζύμη μας έχει φουσκώσει ικανοποιητικά, θα πρέπει ,αν την πιέσουμε με το δάχτυλό μας απαλά, να επανέρχεται.

Οταν το πρόσφορο είναι έτοιμο για ψήσιμο, θα πρέπει να το βουρτσίσουμε με ένα βουρτσάκι, ώστε να φύγει το περιττό αλεύρι και με μια οδοντογλυφίδα τρυπάμε με προσοχή το Σταυρό για να μη φουσκώσει και σπάσει.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου, σε μέτρια θερμοκρασία.

Συμβουλή
Για να βγει η σφραγίδα χωρίς να χαλάσει το πρόσφορο, την ανασηκώνουμε ελαφρά από τη μία πλευρά για να πάρει αέρα και να ξεκολλήσει εύκολα.