Κουλούρια πασχαλινά

25.08.2009
Συνήθως τα φτιάχνουμε το Πάσχα. Ομως μπορούν να υπάρχουν στο τραπέζι μας όλο το χρόνο.

Τι έχουμε:

  • 1 1/4 κιλά αλεύρι μαλακό
  • 1/2 κιλό ζάχαρη
  • 4 αβγά ολόκληρα
  • 5 κρόκους αβγών
  • 300 γραμ. βιτάμ
  • 1/2 φλιτζ. γάλα
  • 1 ποτηράκι μπράντι
  • 1/2 λεμόνι, το χυμό
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 30 γραμ. αμμωνία

Τι κάνουμε:

Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το βιτάμ και το χτυπάμε πολύ καλά, μέχρι να γίνει σαν αλοιφή.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τους 8 κρόκους (κρατάμε έναν για να αλείψουμε τα κουλουράκια πριν τα βάλουμε στο φούρνο) με τη ζάχαρη και στη συνέχεια τους ρίχνουμε στο μπολ με το βιτάμ.

Διαλύουμε τη σόδα στο λεμόνι και την αμμωνία στο γάλα και τα βάζουμε στο μπολ με το μείγμα των κρόκων. Προσθέτουμε το μπράντι και ανακατεύουμε σιγά σιγά, ώστε να ενωθούν τα υλικά.

Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και αρχίζουμε να ρίχνουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά, εναλλάξ το αλεύρι και τη μαρέγκα, μέχρι να γίνει η ζύμη μας μαλακή.

Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα τουλάχιστον και μετά πλάθουμε τα κουλουράκια.

Αφού πλάσουμε τα κουλούρια σε ό,τι σχήμα θέλουμε, είτε στρογγυλά είτε μακρόστενα, τα αλείφουμε με τον κρόκο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, για 1/2 ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Συμβουλή
Επειδή η αμμωνία και η σόδα, όταν διαλύονται σε υγρό φουσκώνουν, καλό είναι να κρατάμε το σκεύος που διαλύουμε τα υλικά αυτά πάνω από το μπολ με τη ζύμη. Ετσι ό,τι χυθεί, θα πέσει μέσα στο μπολ.

Το κατάλληλο συνοδευτικό: Ενα απολαυστικό φλιτζάνι καφέ.