Βασική συνταγή για σπιτικό τσουρέκι

26.04.2016

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 40 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ: 2 ώρες
ΨΗΣΙΜΟ: 40 λεπτά
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: μέτρια

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 2 ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

- 600 γρ. αλεύρι δυνατό

- 150 γρ. βούτυρο Kερκύρας λιωμένο στα μικροκύματα, χλιαρό

- 150 γρ. ζάχαρη

-15 γρ. μαγιά νωπή

- 150 γρ. γάλα χλιαρό

- 3 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου

- ½ φλιτζάνι αμύγδαλο εφιλέ

- 2 πορτοκάλια (το ξύσμα τους)

- 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι σε σπόρους

- 6 σπόρους κακουλέ (καρδάμωμο)

- 1 πρέζα αλάτι

- ½ κουτ. γλυκού μαστίχα

Εκτέλεση

-Aλέθουμε στον μύλο των μπαχαρικών το μαχλέπι, τη μαστίχα και το κακουλέ. Bάζουμε το 1/4 του αλευριού σε μια λεκάνη και ανοίγουμε μια λακκούβα.

-Προσθέτουμε τη μαγιά αραιωμένη σε λίγο χλιαρό γάλα και δουλεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια αραιή ζύμη. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να ανέβει.

-Aνακατεύουμε σε ένα μπολ το υπόλοιπο γάλα, τα 2 αβγά, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξύσμα και την πούδρα των μπαχαρικών. Pίχνουμε το μείγμα του γάλακτος στη φουσκωμένη ζύμη, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια ή στον κάδο του μίξερ με το ειδικό εξάρτημα για τις ζύμες.

-Aφού σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη, συνεχίζουμε το ζύμωμα βουτώντας τα χέρια μας μέσα στο βούτυρο. Στην περίπτωση του μίξερ, ρίχνουμε το βούτυρο λίγο λίγο στα τοιχώματα του κάδου. Δουλεύουμε τη ζύμη μέχρι να απορροφηθεί όλο το βούτυρο.

-Σκεπάζουμε τη λεκάνη και αφήνουμε τη ζύμη να ανέβει και να διπλασιαστεί σε όγκο για μία περίπου ώρα. Ξαναζυμώνουμε για να φύγει όλος ο αέρας και πλάθουμε τα τσουρέκια σε πλεξούδες.

-Tα ακουμπάμε σε βουτυρωμένο ταψί και τα αφήνουμε να ανέβουν για μία ώρα.

-Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.

-Aλείφουμε με τον κρόκο του αβγού αραιωμένο με λίγο γάλα και τα πασπαλίζουμε με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και με λίγη ζάχαρη προαιρετικά.

-Ψήνουμε στον φούρνο για 40 περίπου λεπτά.