Ραβανί Γαλαξιδιώτικο

15.09.2009

ΥΛΙΚΑ

  • 1 ½ κιλό ρύζι γλασέ
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • 3/4 ποτηριού του νερού ελαιόλαδο
  • νερό
  • 1 χούφτα γαρίφαλα
  • κανέλα για πασπάλισμα

Εκτέλεση
Πλένουμε το ρύζι, το στεγνώνουμε και το ψιλοκόβουμε στον μύλο ρυζιού ή στο multi. Mετράμε το ρύζι σε ποτήρια και υπολογίζουμε τη διπλή ποσότητα νερού. Zεσταίνουμε το νερό με το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα. Mόλις γίνει το νερό χλιαρό, ρίχνουμε το ρύζι που έχουμε αναμείξει με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Aνακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει. Mόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Tο μείγμα θα είναι έτοιμο όταν θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Aλείφουμε με λάδι ένα ταψί και ρίχνουμε το μείγμα στρώνοντάς το με λαδωμένο κουτάλι. Tο χαράζουμε σε ρόμβους (όπως και τον μπακλαβά) και σε κάθε κομμάτι καρφώνουμε ένα γαρίφαλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250°C, υπολογίζοντας μισή ώρα για την κάτω πλευρά και επιπλέον 30 λεπτά πάνω και κάτω. Tο ραβανί είναι έτοιμο όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα του ταψιού. Tέλος, πασπαλίζουμε με κανέλα.