Ελαιόλαδο και σκόρδο: η διάσημη φτωχή (σάλτσα) των ζυμαρικών αλά Pandespani

07.10.2010
Ελαιόλαδο, σκόρδο και μαϊντανός τα βασικά, για ένα ανέλπιστα νόστιμο αποτέλεσμα σε ελάχιστο χρόνο.

Η απλότητα δεν έχει εποχή, έχει όμως φανατικούς κάθε ηλικίας. Back to (very) basics με μια συνταγή από τις πιο απλές και μίνιμαλ σε υλικά και προσπάθεια. Ελαιόλαδο, σκόρδο και μαϊντανός τα βασικά, για ένα ανέλπιστα νόστιμο αποτέλεσμα σε ελάχιστο χρόνο.
Η πιο διάσημη φτωχή σάλτσα για ζυμαρικά κι αυτή που δημιουργούσε γεύση και φαγητό ακόμη κι όταν δεν υπήρχαν ντομάτες, παραμένει ακόμη και σήμερα εξαιρετικά δημοφιλής εντός και εκτός Ιταλίας. Με την απλή γεμάτη γεύση της, τα διπλά "λιο" (aglio e olio, ακούγεται "άλιο όλιο =σκόρδο και λάδι"), γήινη και χορταστική, ανακαλεί όσο λίγες συνταγές το συναίσθημα και θυμίζει όσα ελάχιστα μας χρειάζονται μερικές φορές για να ζούμε ωραία.


Ακόμη κι αν δεν είστε της άποψης του less is more, σας προτείνω να την δοκιμάσετε. Παρότι εδώ η συνταγή είναι εκτελεσμένη με βίδες (ειδική παραγγελία γαρ), αναδεικνύεται καλύτερα με σπαγκέτι ή βερμιτσέλι (vermicelli).

Ένα μυστικό και μερικές παραλλαγές: Χρησιμοποιείστε το καλύτερο ελαιόλαδο και αφαιρέστε το πράσινο φύτρο που βρίσκεται μέσα στο σκόρδο.

Η συνταγή της Σοφία Λόρεν: H διάσημη Ιταλίδα προσθέτει στο μαγείρεμα της σάλτσας 3 κ.σ. πάστα αντσούγας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι βάζετε στο μπλέντερ (ή σε γουδί, αν το κάνετε στο χέρι) τα φιλέτα αντσούγας με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και τα πολτοποιείτε. Επίσης αντί παρμεζάνας, χρησιμοποιεί πεκορίνο.
Η καυτερή συνταγή (aglio, olio e pepperoncino): Είναι η αγαπημένη μου εκδοχή και γίνεται λίγο ή περισσότερο καυτερή, προσθέτοντας στη σάλτσα πιπέρι καγιέν ή μπούκοβο (τσίλι φλέικς) ή ακόμη καλύτερα φρέσκια κόκκινη καυτερή πιπεριά.

Προετοιμασία: Eλάχιστη. Προλαβαίνεται να κάνετε τη σάλτσα ώσπου να γίνουν τα μακαρόνια, ήτοι λιγότερο από 10 λεπτά όλα μαζί. Συνταγή εύκολη και γρήγορη.

Υλικά (για 4 άτομα)
1 πακέτο σπαγκέτι ή βερμιτσέλι
6 κ.σ. ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φετάκια (όχι πολύ λεπτά και χωρίς το πράσινο φύτρο)
4 κ.σ. παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη (υπολογίστε 1 κ.σ. για κάθε πιάτο)
4-5 κ.σ. πολύ ψιλοκομμένο μαϊντανό (περίπου μισό μικρό ματσάκι)
έξτρα παρμεζάνα για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Κάνετε τα μακαρόνια: Tα βάζετε να βράσουν σε μπόλικο αλατισμένο νερό για να είναι σχεδόν al dente, ήτοι κλέβετε από το χρόνο του πακέτου μισό με ένα λεπτό, ανάλογα με τα ζυμαρικά που χρησιμοποιείτε.
Κάνετε τη σάλτσα: Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι (ή κατσαρόλα αν δεν έχετε ? θα πρέπει να χωράει τα βρασμένα μακαρόνια) ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το σκόρδο μέχρι μόλις να χρυσίσει (δεν πρέπει να μαυρίσει γιατί η γεύση του θα βγει πικρή). Προσθέτετε τον μαϊντανό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε. Αποσύρετε από τη φωτιά.
Στραγγίζετε τα βρασμένα μακαρόνια (κρατώντας πάντα 1 φλυτζ. από το νερό που έβρασαν, για την περίπτωση που θα χρειαστεί να προσθέσετε λίγο στα μακαρόνια) και τα ρίχνετε στη σάλτσα. Ανακατεύετε και μαγειρεύετε για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ώστε η σάλτσα να πάει παντού.
Σερβίρισμα: Aδειάζετε τα μακαρόνια σε ζεστή πιατέλα και σερβίρετε αμέσως. Η επιπλέον παρμεζάνα (προεραιτικά) σερβίρεται χωριστά.

Για περισσότερες συνταγές αλά Pandespani κάντε κλικ εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ