Αμόκ στον αέρα

26.05.2008
Με βία, σπασμένα κεφάλια, ύβρεις, μάχες, σεξουαλικές επιθέσεις και ανελέητο κυνηγητό στους διαδρόμους με σκοπό το σεξ σε κοινή θέα προκαλούν οι επιβάτες, οι οποίοι είναι στην κυριολεξία «χαμένοι στο διάστημα».

Από την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Με βία, σπασμένα κεφάλια, ύβρεις, μάχες, σεξουαλικές επιθέσεις και ανελέητο κυνηγητό στους διαδρόμους με σκοπό το σεξ σε κοινή θέα προκαλούν οι επιβάτες, οι οποίοι είναι στην κυριολεξία «χαμένοι στο διάστημα». Με ρόπαλα, χαστούκια και χειροπέδες «απαντάνε» οι πιλότοι και οι αεροσυνοδοί, που είναι συχνά τα θύματα! Κι όλα αυτά συμβαίνουν μέσα στα αεροπλάνα. Απίστευτα περιστατικά, κι όμως αληθινά, αστεία, αλλά και παραπάνω από επικίνδυνα τις περισσότερες φορές για την ασφάλεια του αεροσκάφους, για τα οποία ευθύνεται ένα νέο σύνδρομο.

Πρόσφατα στοιχεία μιας μεγάλης έρευνας των διεθνών αεροπορικών εταιρειών δείχνουν ότι τα βίαια κρούσματα αυξάνονται κάθε χρόνο με εκπληκτικό ρυθμό (60%). Μυστήριο παραμένουν... οι παρενέργειες των πτήσεων, που εμφανίζονται ύπουλα και ωθούν στην «οργή του αέρα» κάποιους επιβάτες, επώνυμους και ανώνυμους. Αν μετά την «καταιγίδα» ρωτήσεις τους ταραξίες γιατί το έκαναν, δεν μπορούν να δώσουν ούτε στον εαυτό τους ικανοποιητική απάντηση.

Είναι οι «χούλιγκαν των αιθέρων» και το σύνδρομο αυτό βαφτίστηκε «air rage» στα ελληνικά «λύσσα του αέρα» και σε ελεύθερη μετάφραση «αμόκ των αιθέρων». Πρόκειται για το χειρότερο εφιάλτη του πληρώματος και των υπόλοιπων επιβατών. Από αυτή την ασθένεια δεν εξαιρούνται, φυσικά, ούτε οι πλούσιοι και διάσημοι. Μάλιστα, το ποσοστό των celebrities και σταρ που πάσχουν είναι πολύ μεγαλύτερο απ ό,τι στους απλούς ανθρώπους, γιατί οι πρώτοι μπαινοβγαίνουν πιο συχνά στα αεροπλάνα.

Αρκετά χρόνια πριν έγινε γνωστό στους επιστημονικούς κύκλους το δράμα που ζούσε πολύ γνωστό μέλος της υψηλής αθηναϊκής κοινωνίας, γόνος γνωστής οικογένειας και επιφανής προσωπικότητα, κάθε φορά που ήταν υποχρεωμένος να ταξιδέψει. Όταν η πόρτα του αεροπλάνου έκλεινε και ένιωθε παγιδευμένος, βρισκόταν στα πρόθυρα της «λύσσας του αέρα». Έτσι, ο επιχειρηματίας βρήκε το εξής αδιανόητο ως λύση: Προσέλαβε έναν ψυχολόγο για τις δύσκολες εναέριες στιγμές! Ο καθηγητής εφάρμοσε την μπιχεοβιοριστική θεραπεία και του συνέστησε να αντιμετωπίσει το φόβο κατάματα. Τον έβαλε λοιπόν στο αεροπλάνο και δέχτηκε να τον συνοδεύει, επ αμοιβή βέβαια. Μέχρι σήμερα ο γιατρός αφιερώνει αρκετές μέρες κάθε μήνα από το χρόνο του για να συνταξιδεύει με τον πλούσιο πελάτη του, προκειμένου να τον συγκρατεί από ένα air rage και να καθησυχάζει τους φόβους του.

Ο ανυπάκουος βουλευτής
Ο ιπτάμενος μηχανικός αεροσκαφών της Ολυμπιακής και της Apollo Airlines Βλάσης Αυγουστής, καθώς και συγγραφέας του βιβλίου «Πετάξτε χωρίς φόβο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μύρτος», ένας άνθρωπος με εμπειρίες μιας ολόκληρης ζωής στους αιθέρες, τοποθετήθηκε για το φαινόμενο δίνοντάς μας παράλληλα πολύτιμες συμβουλές.

«Μία από τις άσχημες περιπτώσεις που μου έτυχαν ήταν όταν σε κάποια πτήση ένας γνωστός πολιτικός δεν ήθελε να προσδεθεί. Δεν είχαμε ακόμη απογειωθεί και αρχικά επιτέθηκε φραστικά στην αεροσυνοδό με ένα άντε να πλύνεις τα πιάτα σου, μωρή, που θα μου πεις να δεθώ. Έτρεξα αμέσως για βοήθεια και του ζήτησα ευγενικά να υπακούσει, αλλά εκείνος μου έδειξε το πίσω μέρος του πέτου του, όπου είχε καρφιτσωμένη την κονκάρδα του κόμματος στο οποίο ανήκε. Μου είπε εγώ δεν δένομαι, γιατί είμαι ο «τάδε» βουλευτής κι εγώ του απάντησα: Εντάξει, τότε φωνάζουμε την αστυνομία, ανοίγουμε την πόρτα και κατεβαίνετε. Δεν πίστεψε ότι θα το αναφέρω, αλλά όταν ήταν έτοιμος να κατέβει, το μετάνιωσε και μου είπε: Θα δεθώ. Δεν πίστευε, όπως και πάρα πολλά άλλα άτομα, ότι η ζώνη εγγυάται την ασφάλεια. Είναι θέμα κουλτούρας του Έλληνα, ο οποίος νομίζει ότι είναι άτρωτος και πανίσχυρος».

Πώς θα αντιμετωπίζατε εν πτήσει την παράλογη συμπεριφορά του βουλευτή;

«Θα τον δέναμε με χειροπέδες».

Ποια είναι η συμβουλή σας για ασφαλείς πτήσεις;

«Να είστε πάντα δεμένοι όταν πετάτε, ακόμη και όταν η ταμπέλα με το προσδεθείτε είναι σβηστή».

Τι άλλο πρέπει να αποφεύγουμε για να μην πάθουμε αμόκ;

«Δεν πρέπει να πίνουμε καφέ και κόκα κόλα, γιατί είναι και τα δύο διεγερτικά ποτά. Ο καφές προκαλεί υπερβολική αφυδάτωση και η κόκα κόλα φέρνει εγρήγορση, προκαλώντας έτσι την αύξηση της αδρεναλίνης. Είναι προτιμότερος ένας χυμός πορτοκαλιού, που αναπληρώνει το σάκχαρο στο αίμα».

Προσοχή! Η σταρ δαγκώνει
Η Ελισάβετ Πιταούλη, πρώην προϊσταμένη αεροσυνοδός της Ολυμπιακής, μας διηγήθηκε την τρελή περίπτωση ενός επιβάτη, στελέχους πολυεθνικής, ο οποίος καθόταν στην πρώτη θέση ενός Boeing 747 εντελώς γυμνός, γιατί, όπως τους εξήγησε, τον ενοχλούσαν τα ρούχα του επειδή φοβόταν! Ευτυχώς, εκείνη την ημέρα δεν υπήρχαν άλλοι επιβάτες στην καμπίνα. Ο Κλεάνθης, ο γνωστός παίκτης του ριάλιτι «Τhe Wall», ο οποίος τότε ήταν ιπτάμενος συνοδός, για να καθησυχάσει τον πελάτη κάθισε δίπλα του και δεν δίστασε να μείνει και ο ίδιος όπως τον γέννησε η μάνα του! Έτσι, οι δύο άντρες τελείως γυμνοί κάπνιζαν πούρα μέχρι που προσγειώθηκε το αεροπλάνο στη Φρανκφούρτη. Κάποιος άλλος επιβάτης σηκώθηκε στο διάδρομο και δήλωσε στους υπόλοιπους ότι ήταν ο Ιησούς Χριστός και ότι θα τους σώσει παίρνοντάς τους μαζί του στον Παράδεισο. Με την απειλή ενός μαχαιριού υποχρέωσε πρώτα τους διπλανούς του να προσευχηθούν, ενώ απαίτησε το ίδιο και από τους υπόλοιπους. Οι αεροσυνοδοί τα έχασαν, όταν όμως δήλωσε πως «θέλω να ευλογήσω και τους πιλότους» και προσπάθησε με κλοτσιές να παραβιάσει την πόρτα του πιλοτηρίου, τότε προσπάθησαν με κίνδυνο της ζωής τους να τον εμποδίσουν, με αποτέλεσμα να δαγκώσει τη μία και την άλλη να την τραυματίσει με το μαχαίρι. Άλλος παρενοχλούσε σεξουαλικά τη διπλανή του κυρία κι επειδή εκείνη αρνιόταν, την έσπασε στο ξύλο.

Ο Έλληνας κυβερνήτης ενός αεροσκάφους κλειδώθηκε από απόγνωση στο πιλοτήριο, γιατί ένας εκ των επιβατών ήταν εκτός ελέγχου και ήθελε οπωσδήποτε να του κάνει ερωτική εξομολόγηση!

Ένας Σαουδάραβας πρίγκιπας έβγαλε ένα μαχαίρι και απειλούσε να σκοτώσει την αεροσυνοδό, γιατί δεν δεχόταν να ερωτοτροπήσει στην τουαλέτα μαζί του. Όταν συνελήφθη στο αεροδρόμιο, πλήρωσε ένα τσουχτερό πρόστιμο.

Από τα πιο ήπια περιστατικά ήταν εκείνο με πασίγνωστη Ελληνίδα πρωταγωνίστρια του κινηματογράφου, η οποία έκλαιγε ασταμάτητα, όπως μας εκμυστηρεύτηκε ο Γιάννης Μαρίνος, φροντιστής της Ολυμπιακής και σήμερα εκπαιδευτής αεροσυνοδών: «Κάθισα δίπλα της, αλλά δεν κατάφερα να την ηρεμήσω και μου μάτωσε με τα νύχια το μπράτσο μου».

Στη «μαύρη λίστα» και ο Λέοναρντ Κοέν, ο οποίος σε μια πτήση για την Ελλάδα (σ.σ.: έχει εξοχικό στην δρα) «χτυπήθηκε» από το σύνδρομο και σε φουλ έκρηξη άρχισε να ουρλιάζει και να βρίζει χωρίς λόγο.

Ο Γιάννης Μαρίνος ήταν παρών, όπως μας είπε, και όταν «ένας επιβάτης αφόδευσε στο πάτωμα της πρώτης θέσης και ύστερα πετούσε τις ακαθαρσίες στους συνεπιβάτες. Επίσης, ήμουν παρών όταν ένας επιβάτης ούρησε στο πρόσωπο ενός συνεπιβάτη του».

Διάσημοι ταραξίες
Πολλά αστέρια της διεθνούς showbiz έγιναν ο φόβος και ο τρόμος αεροσυνοδών και επιβατών. Ανάμεσά τους η Νταϊάνα Ρος, που μεταμορφώθηκε σε στρίγκλα σε μια πτήση από το Λος Άντζελες για το Λονδίνο, όταν ξαφνικά άρχισε να ουρλιάζει «Θάνατος στις αεροσυνοδούς» και στη συνέχεια τις έβριζε πετώντας στο κεφάλι τους το σολομό, το κοτόπουλο και ό,τι άλλο υπήρχε πάνω στο δίσκο της, καθώς και τα παπούτσια της. Παρά την ισχύ εν τη ενώσει των αεροσυνοδών, προκειμένου να τη συνεφέρουν, η διάσημη Αμερικανίδα τραγουδίστρια συνέχισε το σαματά. Έτσι, όταν προσγειώθηκαν, συνελήφθη και κρατήθηκε στο αεροδρόμιο του Χίθροου. Ο Έλτον Τζον χτύπησε μια συνεπιβάτισσά του κατά την πτήση από το Λονδίνο στην Ταϊβάν.

Η Τζίλιαν Άντερσον, η ηθοποιός της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς «Χ-Files», επιτέθηκε χωρίς λόγο με ύβρεις και χειρονομίες εναντίον των συνεπιβατών της σε μια πτήση από τη Σρι Λάνκα στην Αγγλία. Έπειτα καλύφθηκε ολόκληρη με μια κουβέρτα και έκλαιγε γοερά μέχρι την ώρα της προσγείωσης.

Γνωστό το «κουσούρι» της Ναόμι Κάμπελ να ξυλοφορτώνει όσους έχουν την ατυχία να βρίσκονται γύρω της, αλλά αυτή τη φορά το σούπερ μοντέλο το πλήρωσε ακριβά. Αφού τρέλανε τις αεροσυνοδούς με τις απαιτήσεις της και την αλαζονεία της, άρχισε να τις γρονθοκοπεί κι εκείνες αναγκάστηκαν να της περάσουν πλαστικές χειροπέδες.

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης της ταινίας «Κill Βill» Κουέντιν Ταραντίνο τραυμάτισε σοβαρά μια αεροσυνοδό, επειδή δεν τον άφηνε κατά τη διάρκεια της πτήσης να κάθεται στο πάτωμα του διαδρόμου και όχι στο κάθισμα! Ο διάσημος ροκ κιθαρίστας των REM Πίτερ Μπακ σε μια πτήση με την British Airways από το Σιάτλ προς το Λονδίνο βιαιοπράγησε και πέταξε γιαούρτι στο πλήρωμα, ενώ μπήκε και στην κουζίνα του αεροσκάφους προσπαθώντας να κλέψει ένα μαχαίρι για να τους σφάξει! Αλλά και ο Μπόνο των U2 ξυλοκόπησε συνεπιβάτη του, όπως και ο τραγουδιστής Έμινεμ, ο οποίος μετά από την επίθεσή του σε συνοδό συνελήφθη και φυλακίστηκε στην Αγγλία για ένα Σαββατοκύριακο. Η ροκ σταρ Κόρτνι Λαβ, από την άλλη, δάγκωσε αεροσυνοδό.

Διαφορετική είναι η περίπτωση του ωραίου Ελληνοαμερικανού ηθοποιού Τζον Στάμος, ο οποίος δεν έπαθε air rage, αλλά δέχθηκε άγρια επίθεση από κάποιον επιβάτη σε πτήση της Delta από το Σικάγο για το Λος Άντζελες.

Τι ξυπνάει τη βία στον αέρα;

Αλήθεια, ποια πλευρά του εγκεφάλου είναι εκείνη που παίρνει ανάποδες στον αέρα και χτυπάει κόκκινο;

Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες ανέφεραν ότι μόνο πέρυσι υπήρξαν 1.400 περιπτώσεις «λυσσασμένων επιβατών», ενώ οι στατιστικές των βρετανικών εταιρειών έχουν καταγεγραμμένες 2.000 περιπτώσεις, οι οποίες δεν περιορίζονται σε φραστικές, αλλά σε σωματικές επιθέσεις ή προχωρούν ακόμη και σε εγκλήματα. Οι αιτίες που προκαλούν το «αμόκ του αέρα», λένε ειδικοί ερευνητές, είναι πολλές και τα περισσότερα περιστατικά συμβαίνουν στις υπερπόντιες πτήσεις.

Τα αεροπορικά ταξίδια γίνονται όλο και λιγότερο ευχάριστα, καθώς όλο και περισσότεροι επιβάτες στριμώχνονται μέσα στα αεροπλάνα και μάλιστα χωρίς να μπορούν να καπνίσουν. Η απαγόρευση του καπνίσματος έχει ως αποτέλεσμα να ξεσπούν στο πλήρωμα και στους συνεπιβάτες τους, προκαλώντας μερικές φορές σοβαρούς τραυματισμούς ή θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του αεροπλάνου. Η Lufthansa διαθέτει τις έξυπνες τσίχλες νικοτίνης για τις δύσκολες ώρες εκείνων που υποφέρουν από στέρηση.

Οι τσίχλες αυτές μπορεί από τη μία να παρέχουν κάποια στοματική ικανοποίηση, όμως η χρήση τους έχει και μειονεκτήματα, καθώς μπορούν να ντοπάρουν πολύ άσχημα και να προκαλέσουν ζαλάδα εάν κάποιος τις μασάει και παράλληλα πίνει αλκοόλ ή αναψυκτικό.

Ορισμένοι θεωρούν ότι το air rage ίσως να οφείλεται στις «γενναίες» δόσεις αλκοόλ που κάποιοι επιβάτες αδειάζουν στο στομάχι τους, ιδιαίτερα στις μονότονες υπερατλαντικές πτήσεις. Ο φόβος και το αλκοόλ, προειδοποιούν οι ειδικοί, είναι ένα μείγμα εκρηκτικό. Σε υψόμετρο 30.000 πόδια το αλκοόλ είναι πιο ισχυρό για το μεταβολισμό από ό,τι στο έδαφος. Προκαλεί αφυδάτωση, ευερεθιστότητα και ακραίες συναισθηματικές αντιδράσεις. Μιλάνε επίσης για την έλλειψη οξυγόνου. Ίσως, πάλι, να φταίει και ο αέρας του αεροσκάφους, που περιέχει πολλά τοξικά και λίγο οξυγόνο, προκαλώντας εκνευρισμό.

Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει... ρόπαλο
Ο Γιάννης Μαρίνος μας πληροφόρησε για το πώς αντιμετωπίζουν οι αεροπορικές εταιρείες το air rage.

«Οι εταιρείες έχουν εφαρμόσει ένα διεθνές σύστημα, σύμφωνα με το οποίο οι ανυπάκουοι επιβάτες παίρνουν μια γραπτή προειδοποίηση που αποκαλείται κίτρινη κάρτα. Αν δεν συμμορφώνονται, ο πιλότος προσγειώνει το αεροσκάφος στο πλησιέστερο αεροδρόμιο για να τους κατεβάσει κι εκεί τους παραλαμβάνει η αστυνομία. Κάποιες ξένες εταιρείες, μάλιστα, τους χρεώνουν και με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για αυτή την έκτακτη προσγείωση».

Όσο για το αν δεν συμμορφωθούν ούτε με αυτό το μέτρο ή το πλησιέστερο αεροδρόμιο είναι μακρινό, «αφού δοκιμάσουμε όλων των ειδών τις ευγενικές λύσεις, αν ο επιβάτης εξακολουθεί να είναι ανυπάκουος, τότε το επόμενο στάδιο είναι το ρόπαλο! Τα αεροπλάνα είναι υποχρεωμένα βάσει νομοθεσίας να διαθέτουν χειροπέδες και ένα ρόπαλο, για τις δύσκολες περιπτώσεις».

Διαβάστε και πετάξτε
Έχετε αγωνία χρειάστηκε να ταξιδέψετε με αεροπλάνο; Μήπως σκέφτεστε να το βάλετε στα πόδια την τελευταία στιγμή πριν την αναγγελία της επιβίβασης; Ή να βρείτε παρηγοριά στο ποτό και το ηρεμιστικό; Ψυχραιμία Το βιβλίο «Πετάξτε χωρίς φόβο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μύρτος γράφτηκε για σας και θα αποδειχθεί αποτελεσματικό.

Ο πολυταξιδεμένος και έμπειρος μηχανικός αεροσκαφών Αυγουστής Βλάσσης με χιούμορ, υπομονή και πολύτιμη γνώση απομυθοποιεί τη φοβία για το αεροπλάνο και την πτήση.

Αν πάλι θέλετε κάτι πιο δραστικό, απευθυνθείτε στην Austrian airlines, που πραγματοποιεί ειδικά σεμινάρια και τα ονομάζει «θεραπεία γνωστικής συμπεριφοράς».

Τα σημεία που εφαρμόζονται στο πρόγραμμα είναι τα εξής:

1. Ακινητοποίηση της αρνητικής σκέψης.

2. Υποκατάσταση σκέψεων.

3. Θεραπευτική απασχόληση.

4. Προσδιορισμός του κόστους. Αν αναλογιστείτε πόσο ακριβά μπορεί να σας κοστίσει μια έκτακτη προσγείωση στο πλησιέστερο αεροδρόμιο για να σας κατεβάσουν καθώς και η αποζημίωση του πληρώματος και των συνεπιβατών, θα σας κοπεί η τάση για τσαμπουκά στον αέρα.

5. Αναπνευστικές και χαλαρωτικές ασκήσεις.