Οι «ζώνες» με τις εισαγόμενες σειρές

24.03.2011
Σειρές που σαρώνουν σε τηλεθέαση στο εξωτερικό, όπως «Mentalist», «The Big Bang Theory», «Two and a half men», «Gossip Girl» και τα CSI έχουν εντάξει στο πρόγραμμά τους Star, ΑΝΤ1 και ΣΚΑΪ

Κάθε χρόνο τα αμερικανικά στούντιο (ΗΒΟ, NBC Uni­ver­­­sal, Showtime, ABC, FOX κ.ά.) ανεβάζουν πολύ ψηλά τον πήχη και κόντρα στους καιρούς επενδύουν στις σειρές με αποτέλεσμα μεγάλα ονόματα του Χόλιγουντ να «εγκαταλείπουν» τη μεγάλη οθόνη για τη μικρή. Μπορεί να φέρουν την ευθύνη για τα ριάλιτι τύπου «Real Housewives», αλλά όταν γυρνούν σειρές το κάνουν πολύ καλά.

Ευτυχώς για τους Ελληνες τηλεθεατές, αρκετές από τις σειρές που «σπάνε» ταμεία προβάλλονται από τα ελληνικά κανάλια και είναι σαν όαση στην τηλεοπτική ξηρασία που υπάρχει.

Το Star Channel, που έχει επενδύσει σε ξένες ταινίες και σειρές έχει δημιουργήσει δύο τηλεοπτικές ζώνες με ξένες σειρές που αξίζουν την προσοχή σας. Κάθε βράδυ γύρω στις 11 ξεκινάει η ζώνη Star After με σειρές σε Α’ τηλεοπτική προβολή.

Την αρχή κάνει ο Σάιμον Μπέικερ ή αλλιώς ο «Mentalist». Ο ξανθός με τα σγουρά μαλλιά αποτελεί μία από τις πιο ευχάριστες τηλεοπτικές προτάσεις στο είδος των αστυνομικών σειρών. Καμία σχέση με τα χάι τεκ «CSI» που βασίζονται στην επιστήμη και την επιμονή των ντετέκτιβ για να πιάσουν τους... κακούς. Ο κεντρικός χαρακτήρας είναι ο Πάτρικ Τζέιν, ο οποίος εργάζεται ως σύμβουλος στο Γραφείο Ερευνών της Αστυνομίας της Καλιφόρνια. Ενας καλοφτιαγμένος χαρακτήρας, με βάθος, που εξιχνιάζει τα εγκλήματα με τις πνευματικές του ικανότητες.

Ο Πάτρικ Τζέιν είναι κάτι σαν ψυχολόγος με απίστευτη παρατηρητικότητα. Δεν είναι ένας ακόμα σκληροτράχηλος αστυνομικός. Είναι καλοντυμένος, αποφεύγει βίαιες καταστάσεις, εκκεντρικός, ανυπάκουος και χαρισματικός. Είναι ο «Χάουζ» των αστυνομικών σειρών.

Μετά το «Mentalist», το Star εδώ και λίγες μέρες προβάλλει σε Α’ τηλεοπτική μετάδοση το εξαιρετικό «Fringe». Η σειρά φέρει την υπογραφή του Τζέι Τζέι Αμπραμς, του δημιουργού του «Lost», και φυσικά σε καθηλώνει. Σειρά μυστηρίου και φαντασίας που συνδυάζει το «X Files» με τη «Ζώνη του Λυκόφωτος» και έχει τη δράση του «Prison Break». Κεντρικός χαρακτήρας είναι η πράκτορας του FBI Ολίβια Νιούτον, η οποία ηγείται της ομάδας «Fringe» που ερευνά παραφυσικά γεγονότα που συμβαίνουν με σχέδιο.

Μετά το «Fringe» προβάλλεται το «Νιπ/Τακ» σε επανάληψη γύρω στη 1.30 π.μ., που αποτελεί έναν καλό λόγο να ξενυχτήσεις.

Τα απομεσήμερα του Σαββάτου, στις 4.50 μ.μ., παίζει η μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία «The Big Bang Theory», με τα σπασικλάκια Λέοναρντ και Σέλντον να χαρίζουν απλόχερα γέλιο. Ο Λέοναρντ και ο Σέλντον είναι λαμπροί επιστήμονες, με υψηλό δείκτη νοημοσύνης, αλλά που δεν έχουν ιδέα από κορίτσια και διασκέδαση. Η σερβιτόρα Πένι, που μένει απέναντί τους, είναι ο άνθρωπος που τους μαθαίνει τον... έξω κόσμο. Ξεχωριστό χιούμορ, με ήρωες σπασικλάκια που δεν έχουν κοιλιακούς αλλά μεταπτυχιακά και δεν είναι κουλ αλλά κατανοούν το σύμπαν.

Στις 5.50 μ.μ. προβάλλεται το «Gossip Girl», η σειρά που «αντιγράφει» πολύ καλά το «Σεξ εντ δε σίτι» και έχει καταφέρει να αποκτήσει το δικό της κοινό. Η σειρά διαδραματίζεται στο Απερ Ιστ Σάιντ του Μανχάταν, το μέρος όπου τα παιδιά των πλουσίων απολαμβάνουν τα προνόμιά τους, μοιράζονται τις ανησυχίες τους και παίρνουν αποφάσεις για το μέλλον, με τις πιστωτικές κάρτες του μπαμπά στο πορτοφόλι τους.

Το μεσημέρι της Κυριακής παίζεται ο 6ος κύκλος της σειράς «Two and a half men», που σπάει τα ταμεία στην Αμερική με πρωταγωνιστή τον Τσάρλι Σιν, τον πιο ακριβοπληρωμένο ηθοποιό της τηλεόρασης που πρόσφατα απολύθηκε λόγω αντισημιτικών δηλώσεων. Η σειρά παρακολουθεί τον Τσάρλι και τον Αλαν, δύο αδέλφια εντελώς διαφορετικά. Ο Τσάρλι είναι εγωιστής και μισογύνης, ενώ ο Αλαν δεν έχει στον ήλιο μοίρα, είναι χωρισμένος, δεν έχει τον τρόπο του με τις γυναίκες, έχει ένα δεκάχρονο παιδί, τον Τζέικ, και αναγκάζεται να μένει με τον αδελφό του.

Στις 5.50 μ.μ. προβάλλεται η εξαιρετική σειρά «Ιατρικές υποθέσεις» με κεντρικό χαρακτήρα τον Δρ Χάουζ, ίσως από τους καλύτερους και πιο ολοκληρωμένους χαρακτήρες της τηλεόρασης. Ασεβής, ανατρεπτικός, ιδιόρρυθμος, εγωιστής, αλλά συναρπαστικός. Ο Δρ Χάουζ, που τον υποδύεται ο πολυβραβευμένος Χιου Λόρι, είναι ο γιατρός που θα ήθελες να σε κουράρει και να είναι και ο κολλητός σου. Ενα διαμάντι της τηλεόρασης.

Δράμα περιπέτεια

Ο ΑΝΤ1 προβάλλει την ενδιαφέρουσα σειρά «Dirty Sexy Money». Ενας δικηγόρος, ο Νικ Τζορτζ, προσλαμβάνεται για να... εξαφανίζει τα προβλήματα της βαθύπλουτης οικογένειας Ντάρλινγκ, που το κάθε της μέλος είναι πιο εκκεντρικό από το άλλο. Ο ηθοποιός Ντόναλντ Σάδερλαντ υποδύεται τον μεγιστάνα, σ’ έναν ρόλο που του ταιριάζει γάντι.

Τέλος, ο ΣΚΑΪ έχει δημιουργήσει τη ζώνη «Perfect 10», με ξένες σειρές να προβάλλονται κάθε βράδυ στις 10. Οι λάτρεις του «CSI» έχουν τη δυνατότητα να δουν όλες τις βερσιόν της σειράς. Κάθε Δευτέρα παίζεται το ορίτζιναλ CSI στο Λας Βέγκας, που έχει πλέον ανανεωθεί και στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε τον Μορφέα από το «Μάτριξ» ή αλλιώς Λόρενς Φισμπόρν.

Την Τρίτη παίζεται η καλύτερη βερσιόν της αστυνομικής σειράς, το «CSI Μαϊάμι», με πρωταγωνιστή τον Οράτιο, που δεν αφήνει καμία κακιά πράξη ατιμώρητη.

Την Τετάρτη προβάλλεται το «NCIS Λος Αντζελες», ένα σπιν οφ του κλασικού NCIS, με τον Λ. Λ. Κουλ Τζέι και τον Κρις Ο’ Ντόνελ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, που θυμίζουν λίγο τους «Σκληρούς του Μαϊάμι».

Την Πέμπτη έρχεται το δικαστικό δράμα «The Good Wife», μία πολύ καλή σειρά με σφιχτό σενάριο, εξαιρετικό καστ και την Juliana Margulies στον κεντρικό ρόλο.

Την Παρασκευή παίζει το «CSI Νέα Υόρκη» με τη δικιά μας Μελίνα Κανακαρίδης.

Στη μεταμεσονύχτια ζώνη του καναλιού παίζεται μία από τις καλύτερες τηλεοπτικές σειρές των τελευταίων ετών, το «Ντέξτερ».

Λευτέρης Μπιντέλας