Σοκ: Απέτρεψαν τρομοκρατικό χτύπημα στην Γιουροβίζιον

30.05.2012
Σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι οι Αρχές του Αζερμπαϊτζάν, την Τετάρτη πριν τον τελικό της Γιουροβίζιον απέτρεψαν τρομοκρατική επίθεση.

Φαίνεται ότι ο φετινός διαγωνισμός στο Μπακού προσέλκυσε όχι μόνο το ενδιαφέρον των απανταχού φαν του θεσμού ή των χιλιάδων επισκεπτών, που γνώρισαν από κοντά την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και των τρομοκρατών. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργείου Ασφαλείας, οι αρχές της χώρας συνέλαβαν 40 άτομα - μέλη της τρομοκρατικής ομάδας που είχαν σαν στόχο την Γιουροβίζιον.

«Ο κύριος στόχος της τρομοκρατικής ομάδας ήταν να πραγματοποιήσει μια τρομοκρατική επίθεση στο Μπακού στη διάρκεια της Γιουροβίζιον» αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωση που εξέδωσε. «Η ομάδα επρόκειτο να πραγματοποιήσει μια επίθεση στην αίθουσα συναυλιών όπου οργανώθηκε ο διαγωνισμός καθώς και άλλες επιθέσεις εναντίον του προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ, αστυνομικών τμημάτων, ξενοδοχείων όπου φιλοξενούνταν ξένοι, καθώς και εναντίον χώρων λατρείας», διαβεβαιώνει το υπουργείο.

Μάλιστα, μέλη της ομάδας είχαν εισιτήρια για τη Γιουροβίζιον ώστε να πραγματοποιήσουν μια τρομοκρατική επίθεση στο Crystal Hall του Μπακού, εκεί δηλαδή που διεξήχθη ο διαγωνισμός. Οι υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν τα μέλη της ομάδας στη διάρκεια χωριστών επιχειρήσεων στο Μπακού, αλλά και στις πόλεις Γκάντζα και Σουμγκάιτ, καθώς και σε πολλές περιφέρειες της χώρας.

Όπως εξήγησε το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας, επέλεξε να μην αποκαλύψει αυτή την πληροφορία στη διάρκεια της Γιουροβίζιον για να μην προκαλέσει πανικό ανάμεσα στους πολίτες και τους ξένους προσκεκλημένους.