Χρ. Σιμαρδάνης: "Με like δεν γίνονται επαναστάσεις"!

07.01.2013
Ενας από τους πλέον χαρισματικούς ηθοποιούς, με ταμπεραμέντο και καυστικό χιούμορ, μιλά με αμεσότητα και ειλικρίνεια, κρίνει τα φαινόμενα της εποχής μας και μας αποκαλύπτει τηλεοπτικά «αμαρτήματα»!

Είναι δύσκολοι καιροί οι σημερινοί για τους καλλιτέχνες;

Είναι δύσκολοι για τους ανθρώπους. Δεν θεωρώ ότι είμαστε ξεχωριστή κατηγορία οι καλλιτέχνες. Είμαστε κι εμείς ένα κομμάτι της ίδιας παραγωγικής κοινωνίας, η οποία όμως σταμάτησε να παράγει. Το μόνο ξεχωριστό με εμάς είναι ο επαγγελματικός στόχος που έχουμε, δηλαδή να ψυχαγωγούμε τον κόσμο.

Το οποίο όμως σας φέρνει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση...

Φυσικά, γιατί όταν δεν υπάρχει το πλαίσιο, το στέρεο πάτωμα όπου χρειάζεται να πατήσεις για να μπορέσεις να διασκεδάσεις και να ψυχαγωγήσεις τον κόσμο, πώς να τα καταφέρεις; Και ο κόσμος με τη σειρά του, πού να βρει τη διάθεση για να διασκεδάσει; Μόνο αν υπάρξουν γενναίες παραστάσεις και άνθρωποι με αληθινά καλλιτεχνικά οράματα μπορούν να κάνουν το θαύμα τους, να ξεσηκώσουν και να αφυπνίσουν τον κόσμο.

Ενώ οι πάντες κάνουν λόγο για αφύπνιση, μέχρι τώρα ζούμε την επανάσταση του καναπέ...

Αναμφισβήτητα, γιατί οι πάντες είναι χαμένοι μέσα σε έναν υπολογιστή. Για να καταλάβετε τι εννοώ, πέρυσι, που είχε δημιουργηθεί το κίνημα των «αγανακτισμένων», υπήρχε στο Ιντερνετ μια επιστολή που είχε γραφτεί για τα κίνητρά τους, πολύ επαναστατικά, πολύ εύστοχα, σχεδόν συγκινητικά. Την επιστολή αυτήν τη διάβασα και όντως ένιωσα να συγκινούμαι. Οταν όμως έφτασα στο τέλος και έλεγε στο κείμενο κάντε «like» αν σας άρεσε, τρελάθηκα! Με το «like» δεν γίνονται επαναστάσεις.

Η κρίση έχει προκαλέσει «τηλε-ξηρασία». Τα τούρκικα κάνουν πάρτι!

Η κατάρα της εποχής. Δεν κοστίζουν τίποτα στα κανάλια και φέρνουν έσοδα, αφού έχουν τεράστια απήχηση στον κόσμο. Οι τούρκικες σειρές είναι άκρως προσεγμένες, εντυπωσιακές, πλούσιες και έχουν καταφέρει να ταξιδέψουν και στο εξωτερικό. Αυτά να τα δούμε εμείς, που όλα αυτά τα χρόνια είχαμε την καραμέλα που έλεγε ότι οι δουλειές μας δεν μπορούν να βγουν έξω, λόγω της γλώσσας μας. Ε, οι Τούρκοι μας έβαλαν τα γυαλιά. Και όσο τα τούρκικα θα κάνουν πάρτι, τόσο οι Ελληνες ηθοποιοί θα αργοπεθαίνουν.

Το άλλο τηλεοπτικό φαινόμενο είναι οι δεκάδες εκπομπές μαγειρικής...

Ναι! Σε μια εποχή που οι πάντες δεν έχουν σχεδόν να φάνε. Δεν είναι ανοησία και πρόκληση όλο αυτό;

Τηλεόραση βλέπετε;

Βλέπω. Εχω διαπιστώσει πως φέτος η ΝΕΤ κάνει μια αξιόλογη τηλεοπτική προσπάθεια. Εχει υπέροχες ξένες σειρές, φοβερά ντοκιμαντέρ, πολιτιστικά μαγκαζίνο... Απλώς πρέπει να συνηθίσουμε να πατάμε στο τηλεκοντρόλ μας και το κουμπί της κρατικής.

Η οποία όμως λογοκρίνει ό,τι δεν της αρέσει όπως η σκηνή με το ομοφυλοφιλικό φιλί στο «Downton Abbey».

Προφανώς, γιατί εκεί, μεσολαβούσε... μουστάκι! Θέλω, όμως, να πιστεύω πως αυτό είχε να κάνει με τον χειρισμό ενός κολλημένου και κομπλεξικού ατόμου, και όχι με τον χειρισμό της ΕΡΤ. Αν κατάφερναν στο Ραδιομέγαρο να εξαλείψουν την υποκρισία που τους πιάνει ώρες ώρες, θα... μεταμορφωνόταν σε ιδανική τηλεόραση.

Στο «Αμάρτημα της μητρός μου» καταθέσατε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της εταιρείας παραγωγής;

Οι πιο «παλιοί» του σίριαλ αποφασίσαμε να κινηθούμε νομικά, γιατί δεν θέλουμε να προστεθούμε κι εμείς στη λίστα εκείνων που έχουν δουλέψει και δεν έχουν πληρωθεί ποτέ. Ηδη, από το «Αμάρτημα» έχουν βγει στον αέρα δεκατρία επεισόδια και προσωπικά έχω πληρωθεί τα πέντε. Πού θα οδηγήσει αυτό; Και ξέρετε τι με εξοργίζει περισσότερο; Το γεγονός ότι όταν πας να ζητήσεις τα λεφτά σου, σου φέρνουν παράδειγμα άλλες δουλειές όπου συνάδελφοι δεν έχουν πληρωθεί καθόλου, εννοώντας, ότι θα πρέπει να είσαι και ευχαριστημένος!

Στους «Βασιλιάδες» υποθέτω πως αναφέρεστε...

Και στους «Βασιλιάδες», οι οποίοι αντί να γίνουν παράδειγμα προς αποφυγή, έχουν γίνει παράδειγμα προς μίμηση κι ενίοτε προς... εκβιασμό.

Ο ΑΝΤ1, όμως, παρενέβη και δεσμεύτηκε να σας πληρώσει τα επόμενα 2-3 επεισόδια, προκειμένου να αρχίσετε και πάλι τα γυρίσματα;

Το κανάλι θέλει πάρα πολύ το «Αμάρτημα» να συνεχιστεί, γιατί είναι και το μοναδικό σίριαλ που έχει φέτος στο πρόγραμμά του. Θέλουμε κι όλοι εμείς να συνεχιστεί, αλλά να συνεχιστεί όπως πρέπει. Μακάρι να βρεθεί όντως μια λύση και να ξεκινήσουμε άμεσα γυρίσματα.

  • Info: Ο Χρήστος Σιμαρδάνης, εκτός από την τηλεοπτική σειρά του ΑΝΤ1, παίζει φέτος και στη θεατρική παράσταση «Υπηρέτης με δύο αφεντικά», στην οποία υπέγραψε τη σκηνοθεσία και τη διασκευή μαζί με τον Πέτρο Φιλιππίδη, ο οποίος ηγείται και του 12μελούς θιάσου.

ΝΑΝΣΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ