Eurovision 2016: Μετά το... θρίλερ, τελικά το "σήκωσε" η Ουκρανία

15.05.2016
Τελικός για γερά νεύρα ο χθεσινός, όσον αφορά στη φάση της βαθμολογίας. Οι οικοδεσπότες Σουηδοί άλλαξαν φέτος για πρώτη φορά τον τρόπο με τον οποίο θα γινόταν η ψηφοφορία, με αποτέλσμα να δούμε την απόλυτη ανατροπή μια ανάσα πριν από τη... λήξη.

26 χώρες ρίχτηκαν στη μουσική μάχη χθες βράδυ. Μεγάλη απούσα η Ελλάδα, αφού οι εκπρόσωποί της για φέτος, Argo, δεν προκρίθηκαν στην Α' ημιτελική φάση του διαγωνισμού.

Ένας διαγωνισμός γεμάτος.... αστερόσκονη και λάμψη Χόλιγουντ αφού τα τα στρας, οι πούλιες και τα απίθανα οτπικά εφέ έφτιαξαν ένα φαντασμαγορικό περιτύλιγμα για τη μουσική αυτή βραδιά. Α... και φυσικά στη μέση όλων, ο Τζάστιν Τίμπερλεϊ ο οποίος επέλεξε ακριβώς αυτή τη βραδιά για να παρουσιάσει το καινούριο του τραγούδι "Can' t Stop The Feeling" και ξεσήκωσε τον κόσμο.

Ιδού και τα πειστήρια.

Και αφού ολοκληρώθηκε η φάση της παρουσίασης των τραγουδιών και με τη ρωσική συμμετοχή να είναι το απόλυτο φαβορί, ξεκίνησε η αγωνία της ψηφοφορίας.

Φέτος, για πρώτη φορά, σε πρώτη φάση oι εθνικές κριτικές επιτροπές ανακοίνωσαν τους βαθμούς που έδωσαν σε κάθε τραγούδι και αυτά τα πρώτα αποτέλεσματα έδιναν σίγουρη νίκη στην Αυστραλία και την Dami Im η οποία, πραγματικά εντυπωσίασε. Ο παρουσιαστής της βραδιάς μάλιστα, λίγο πριν τα τελευταία αποτελέσματα της μίλησε ξεχωριστά ως "σχεδόν νικήτρια" [φωτό επάνω]

Και μετά ήρθε η ανατροπή.

Αφού είχαν δοθεί οι βαθμολογίες των επιτροπών, σε δεύτερη φάση, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του televoting, ξεχωριστά και έτσι προέκυψε η τελική βαθμολογία, που έφερε -σε αντίστροφη μέτρηση, καθώς ξεκίνησαν με το τραγούδι που είχε τους λιγότερους βαθμούς- την πρωτιά στην Ουκρανία.

%PHOTO3%

Έτσι, νικήτρια του διαγωνισμού της Eurovision 2016 είναι η Jamala, η οποία ερμήνευσε με πάθος ένα βαθύτατα πολιτικό και κοινωνικό τραγούδι και έπεισε. Το "1944" -ο τίτλος του τραγουδιού- ήταν εμπνευσμένο από την ιστορία της προ-γιαγιάς της και της οικογένειάς της που εκδιώχθηκαν από την Κριμαία, μαζί με εκατοντάδες χιλιάδων άλλων Τατάρων από τον Ιωσήφ Στάλιν.

Συγχαρητήρια και ιδού το 1944