Γιάννης Αϊβάζης: Ήταν δική μου απόφαση να φύγω από το «17»

13.08.2010
Μετά τις φήμες που ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα σχετικά με την ταινία «17 Νοέμβρη», ότι σιγά σιγά αποχωρούν ένας ένας οι ηθοποιοί που αποτελούν το καστ, έρχεται η απάντηση από τον Γιάννη Αϊβάζη. Ο γνωστός ηθοποιός δεν θέλησε να επεκταθεί μιλώντας στο ΛΟΙΠΟΝ, αλλά έδωσε τη δική του άποψη για την πολυσυζητημένη κινηματογραφική παραγωγή.

Από τη ΡΕΝΕ ΣΑΡΑΝΤΙΝΟΥ

Πολλά ακούγονται τις τελευταίες μέρες, μετά την αποχώρησή σας με τη Μαρία (Κορινθίου) από την ταινία «17 Νοέμβρη».

«Δεν τα βρήκα με την παραγωγή της ταινίας. Αυτός είναι ο λόγος που έφυγα! Είναι η ιστορία της "17 Νοέμβρη", αλλά όχι ντοκιμαντέρ. Είναι μυθοπλασία με αληθινά γεγονότα. Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζουμε και δεν επικροτούμε τις πράξεις που γίνονται, εμείς απλά θα ακολουθούσαμε τους ρόλους».

Είναι καλό να «ανακυκλώνουμε» τέτοιες ιστορίες;

«Είναι ένα κομμάτι των γεγονότων της Ελλάδας. Γνώμη μου είναι, όταν βλέπεις καλλιτεχνικά το θέμα και προσπαθείς να κάνεις μυθοπλασία, γιατί να μην το κάνεις; Είναι πρόκληση».

Σε ό,τι αφορά την ιδεολογία;

«Το βλέπω από την πλευρά του ηθοποιού».

Τις βαλίτσες σου για την Παταγονία πότε θα τις ετοιμάσεις;

«Είναι καθαρά θέμα του Mega. Δεν έχουμε συζητήσει ακόμα».

Τελικά, το παιχνίδι «βγήκε» όπως το περίμενες;

«Καλύτερο μπορώ να σου πω. Ήταν μια υπερπαραγωγή. Όλα μπορούν να πάνε καλύτερα. Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος από την εξέλιξη. Τέλεια. Πήγε μια χαρά και με επιτυχία».

Η τηλεόραση που έχουμε σήμερα είναι αυτή που μας αξίζει;

«Όχι, χρόνια τώρα. Πάει προς το trash TV. Όταν βλέπεις φτηνοπαραγωγές, έχουμε πήξει στο... φαγητό! Περιμένουμε κι άλλα ριάλιτι».

Γιατί δεν περιορίστηκες στην υποκριτική τέχνη και ασχολήθηκες με την παρουσίαση του ριάλιτι παιχνιδιού;

«Ήταν μέσα στα προσωπικά και τα επαγγελματικά μου πλαίσια. Ένας ηθοποιός δεν μπορεί να περιοριστεί στο να κάνει σίριαλ, κινηματογράφο, θέατρο. Δεν είμαι παρουσιαστής. Πέρα από τις όποιες ταμπέλες, έχω σπουδάσει ηθοποιός».

Αν σου πρότειναν να παρουσιάσεις πρωινό ή μεσημεριανό πρόγραμμα, θα δεχόσουν μετά την εμπειρία της Παταγονίας;

«Τα ζυγίζω, βλέπω τι είναι καλό, είτε οικονομικά είτε επαγγελματικά. Σκοπός είναι να κάνεις ένα βήμα μπροστά. Αν με γέμιζε και ήμουν αντάξιος, γιατί να πω όχι; Τα χρήματα, βέβαια, παίζουν καθοριστικό ρόλο».

Τι σε «χαλάει»;

«Οι προσωπικές επιθέσεις, που έχουν στόχο εμένα και την οικογένειά μου».

Τι τους «χαλάει» σ’ εσένα;

«Η επιτυχία ίσως; Θέλουν μια έξτρα προβολή, βλέποντας ποιο όνομα "πουλάει". Ίσως θέλουν και οι ίδιοι να συζητηθούν και αρπάζουν την ευκαιρία».

Περνάς την καλύτερη φάση της ζωής σου;

«Αρκετά χρόνια τώρα. Την προσωπική μου ζωή δεν την προβάλλω. Άλλοι το κάνουν, χωρίς να με ρωτήσουν. Είναι κακοήθεια να το λένε».

Είσαι νάρκισσος; Γιατί ξέρω ότι φροντίζεις τον εαυτό σου.

«Εννοείς αν κοιτάζομαι στον καθρέφτη και λέω: Φτου σου, αγόρι μου;. Και να το έκανα θα σ’ το έλεγα; (Γέλια.) Ξέρω ποιος είμαι και τι κάνω. Φροντίζω τον εαυτό μου, δεν θεωρώ ότι είμαι ο Άδωνης. Βλέπομαι!».

Υπάρχουν σήμερα ωραίοι άντρες ηθοποιοί;

«Τα τελευταία 3 χρόνια δεν έχω δει να βγαίνει κάποιος νέος και ωραίος. Λέω ψέματα; Κάτι συμβαίνει. Μετά τον Τσιμιτσέλη, τον Γεωργούλη, τον Τότσικα? Βγήκαν άλλοι; Όχι. Δεν υπάρχει υλικό. Διάττοντες αστέρες. Εμείς αντέξαμε και αντέχουμε ακόμα».

Σου χρωστάει κάποιος;

«Κανείς, αλλά ούτε κι εγώ χρωστάω».

Γιατί αγωνίζεσαι;

«Για να μεγαλώσω ένα παιδί ηθικά και με αγάπη σε μια πολύ καλή οικογένεια».

Πώς κρίνεις την κίνηση Πατίτσα - Χρουσαλά να δεξιωθούν για το γάμο τους τους καλεσμένους στο ιστορικό μνημείο, το θωρηκτό «Αβέρωφ»;

«Το πριν δεν με πείραξε τόσο πολύ όσο το μετά. Βγες και πες: Συγγνώμη, εντάξει, κάναμε λάθος. Να μαζέψεις τα ασυμμάζευτα. Τι πείραξε τελικά περισσότερο, που ανέβηκαν οι Τσέχες και έκαναν τα άσεμνα με τις φωτογραφίες ή το πάρτι; Στην τελική δεν στέλνεις και 5.000 ευρώ».

Γιάννη, είσαι ένας από εκείνους που κάνουν lifestyle καριέρα;

«Όταν ασχολείσαι με τηλεόραση, κινηματογράφο, θέατρο, είσαι μέρος του lifestyle. To θέμα είναι να μην το προκαλείς. Υπάρχουν συνήθως γυναίκες στην τηλεόραση που το προκαλούν. Τα ζευγαράκια της Αγίας Παρασκευής... Χορεύουν κιόλας και στέλνουν και λουλούδια... Χαζομάρες!».

Είσαι πάντα ο εαυτός σου;

«Πάντα. Δεν κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου. Κρύβω μόνο αυτά που θέλω να κρύψω. Μπορεί να γίνει άνετα».

Δεν σε τρόμαξε; Δεν φοβόσουν ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις;

«Σε οτιδήποτε υπάρχουν θύματα είναι άσχημο. Από την άλλη, είναι γεγονότα».

Δεν θα είχες να αντιμετωπίσεις μόνο την κοινή γνώμη, που ήταν κατά σε ό,τι προκάλεσε η «17 Νοέμβρη», θα είχες να αντιμετωπίσεις και ορισμένες ομάδες ανθρώπων που μειοψηφούν, αλλά έχουν υπερασπιστεί τις ενέργειες της συγκεκριμένης τρομοκρατικής οργάνωσης...

«Από τον Χριστό μέχρι την PLO ή οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με τρομοκρατικές οργανώσεις και πας να το μεταφέρεις, υπάρχουν αντιδράσεις. Δεν πας να εμψυχώσεις κάποιους ανθρώπους, αλλά παρουσιάζεις καταστάσεις, οι οποίες έγιναν».

Ο γάμος που όλοι περιμένουμε πότε θα γίνει;

«Μέσα στο Σεπτέμβριο. Θέλω να παντρευτώ. Όχι ότι θεωρώ το γάμο κάτι σημαντικό ή αναγκαίο, αλλά δεν είναι και κάτι αμελητέο. Ένα "χαρτί" δεν σε φέρνει κοντά με τη σύντροφό σου!».

Πού θα γίνει η δεξίωση;

«Λέω να την κάνω στην Ακρόπολη ή στο Λυκαβηττό». (Γέλια.)