Φουντώνουν oι τούρκικοι έρωτες

23.08.2010
Πρόκειται σαφώς για τη νέα τηλεοπτική «μόδα» που συγκινεί τους Έλληνες τηλεθεατές, όπως αποδεικνύεται από τα 40άρια που χτυπάει καθημερινά στους πίνακες της AGB το τουρκικό σίριαλ «Χίλιες και μία νύχτες». Τα κανάλια δίνουν μάχη στο παρασκήνιο για να εξασφαλίσουν τις νέες δημοφιλείς σειρές της γειτονικής μας χώρας. Το όφελος διπλό: χαμηλό κόστος και υψηλά νούμερα τηλεθέασης. Ας δούμε λοιπόν τι αναμένεται να έρθει στις οθόνες μας από τη νέα τηλεοπτική σεζόν.

από τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ

«Gumus»
Στα ελληνικά σημαίνει «Ασημένια» και στον ΑΝΤ1 ελπίζουν ότι θα έχει την ίδια επιτυχία με το «Χίλιες και μία νύχτες». Ωστόσο, για καλό και για κακό θα το «τεστάρουν» μέσα από τη συχνότητα του Μακεδονία TV από τις 20 Σεπτεμβρίου. Η σειρά έκανε θραύση τις σεζόν 2005-2007 στο τούρκικο Kanal D, κι έτσι μετακόμισε και σε άλλες χώρες, όπως το αραβικό δίκτυο MBC, από το οποίο ξεκίνησε να προβάλλεται πέρυσι με τον τίτλο «Νοur», που στα ελληνικά σημαίνει «Φως».

Πρωταγωνιστής της σειράς είναι ο μεγάλος αντίπαλος του Χαλίτ Εργκένς (Ονούρ) στην τούρκικη σοουμπίζ, ο πρώην μπασκετμπολίστας και μοντέλο Κιβάνκ Τατλιτούγκ (Μεμέτ). Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο ηθοποιός αναδείχθηκε ο πιο σέξι άντρας της Τουρκίας για το 2009 έπειτα από μεγάλη δημοσκόπηση της εφημερίδας «Χουριέτ».

Η ιστορία: Ο Μεμέτ, μοναχογιός ενός πάμπλουτου επιχειρηματία, είναι ένας μποέμ άντρας που τα έχει όλα: γοητεία, μόρφωση, πλούτο, κοινωνική καταξίωση... Όλα αυτά παύουν να τον ενδιαφέρουν μέσα σε μια νύχτα, όταν πεθαίνει η αρραβωνιαστικιά του. Η οικογένειά του για τον σώσει από το ποτό και την κατάθλιψη τον αναγκάζει να παντρευτεί μια φτωχή μοδίστρα από την επαρχία, τη Νουρ. Ο γοητευτικός άντρας αρχικά αδιαφορεί. Όταν όμως εκείνη αρχίσει να εξελίσσεται επαγγελματικά (ανοίγει επιτυχημένο οίκο μόδας) και κοινωνικά, θα κερδίσει το ενδιαφέρον του, που γρήγορα θα εξελιχθεί σε ένα δυνατό έρωτα με πολλές ανατροπές.

«Αsmali Konak»
To «Σπίτι με τ’ αμπέλια» είναι ένα ακόμη τουρκικό μελό που διαδραματίζεται με φόντο την ύπαιθρο της γείτονος χώρας. Προβλήθηκε από το κανάλι ATV με υψηλά ποσοστά τηλεθέασης, με αποτέλεσμα την προηγούμενη σεζόν να προβληθεί από τη βουλγαρική και τη σερβική τηλεόραση. Η σειρά ξεχώρισε για τα πολλά γυρίσματα εκτός στούντιο, ακόμη και στο εξωτερικό.

Η ιστορία: Ο πλούσιος και φιλόδοξος Σεϊμάν και η πανέμορφη Μπαχάρ, που ζουν στην Καππαδοκία, είναι πολλά χρόνια ερωτευμένοι, καθώς γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν στη διάρκεια των σπουδών τους στη Νέα Υόρκη. Όταν επιστρέφουν στην Τουρκία κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα και ζουν στο σπίτι με τ’ αμπέλια. Όχι όμως για πολύ... Σύντομα θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στη Νέα Υόρκη, αλλά όχι για καλό. Η Μπαχάρ έχει να δώσει σκληρή μάχη για τη ζωή της, καθώς οι γιατροί της θα της ανακοινώσουν ότι πάσχει από καρκίνο! Ο Σεϊμάν θα σταθεί στο πλευρό της και η Μπαχάρ θα γίνει καλά. Ο μεγάλος «ασθενής» όμως θα είναι πλέον ο γάμος τους, που θα προσπαθήσουν με νύχια και με δόντια να σώσουν...

«Αsi»
Η σειρά «βαφτίστηκε» από το όνομα της πρωταγωνίστριας, συνήθης πρακτική στην τουρκική τηλεόραση. Βασίζεται στο κλασικό αλλά διαχρονικό παραμύθι του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας. Η Ασί, μια πανέμορφη νέα κοπέλα, είναι ερωτευμένη με το γοητευτικό Δεμίρ. Ένας ανεκπλήρωτος έρωτας αρχικά, καθώς οι οικογένειές τους μισιούνται θανάσιμα και κρύβουν πολλά μυστικά.

Η ιστορία: Το κουβάρι αρχίζει να ξετυλίγεται όταν ο Δεμίρ αποφασίζει να επισκεφθεί την πόλη όπου γεννήθηκε, προκειμένου να μάθει πώς πέθανε η μητέρα του. Εκεί θα ανακαλύψει το μεγάλο μυστικό που θα ανατρέψει τα πάντα στη ζωή του. Η οικογένεια της αγαπημένης του Ασί εμπλέκεται στη δολοφονία της λατρεμένης του μητέρας. Οι ανατροπές, οι συνεχείς ίντριγκες και οι δολοφονίες όχι μόνο χάρισαν τεράστια ποσοστά τηλεθέασης από το 2007 έως το 2009 στο Kanal D, άλλα έστειλαν τη σειρά στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, ακόμη και στη Μέση Ανατολή.

«Ask I Memnu»
O «Φθινοπωρινός έρωτας», με πρωταγωνιστή και πάλι τον Κιβάνκ Τατλιτούγκ, είναι η σειρά για την οποία στην κυριολεξία «σφάζονται» Mega και ANT1. H αρχική πληροφορία έλεγε πως την έκλεισε ο Γιάννης Λάτσιος προκειμένου να παίξει απέναντι από τα «Μυστικά της Εδέμ», όμως οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως η σειρά κατέληξε τελικά στο Mega και θα προβάλλεται στη θέση της «Ζωής της άλλης», που πλέον θα τη βλέπουμε καθημερινά στις 21:00. Πρόκειται για το μεγαλύτερο χιτ της τούρκικης τηλεόρασης των τελευταίων χρόνων.

Η ιστορία: Μια νέα γυναίκα, προκειμένου να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα που βασανίζουν την ίδια και την οικογένειά της, δέχεται τελικά την πρόταση γάμου ενός κατά πολύ μεγαλύτερού της πλούσιου άντρα. Ωστόσο, στην πορεία θα ερωτευτεί το γοητευτικό ανιψιό του (Κιβάνκ Τατλιτούγκ), χωρίς όμως να υπάρχει ανταπόκριση από εκείνον, καθώς είναι κρυφά ερωτευμένος με την κόρη του θείου του, δηλαδή την ξαδέρφη του!

Αυτοί που... άνοιξαν το δρόμο

Πού βρίσκονται Νίκος και Ναζλί
Ήταν οι πρώτοι που έκαναν το «μπαμ» στην ελληνική τηλεόραση με τα «Σύνορα της αγάπης». Η τεράστια επιτυχία που είχε η σειρά το καλοκαίρι του 2005 οδήγησε το Mega στην απόφαση να το διατηρήσει και στη χειμερινή prime time για τις δύο επόμενες τηλεοπτικές σεζόν. Όπως φημολογείται, η προτελευταία σεζόν του ελληνοτουρκικού έρωτα του Νίκου (Οζγκούρ Τζεβίκ) και της Ναζλί (Νεχίρ Ερντογάν) σημείωσε χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης στην Τουρκία, αλλά το Kanal D το διατήρησε για μία ακόμη σεζόν για χάρη των Ελλήνων τηλεθεατών.

Eκμεταλλευόμενη την επιτυχία της σειράς, η Ναζλί άρπαξε την ευκαιρία και το 2008 πέρασε στον κινηματογράφο πρωταγωνιστώντας στην αγγλόφωνη ταινία «Broken Angel», παραγωγής Warner Bros. Παράλληλα, έκανε ένα ακόμη σίριαλ στην τουρκική τηλεόραση, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Τα δύο τελευταία χρόνια πηγαινοέρχεται μεταξύ Άγκυρας και Λος Άντζελες προσπαθώντας να κάνει διεθνή καριέρα στον κινηματογράφο. Αντίθετα, ο Νίκος παρέμεινε στην τουρκική τηλεόραση και η καριέρα του απογειώθηκε. Μεγαλύτερές του επιτυχίες το «Αvrupa Yakasi», σειρά δράσης και μυστηρίου, και το περσινό «Gece Sesleri». Οι δύο ηθοποιοί δεν διατήρησαν επαφή μετά το τέλος της τηλεοπτικής σειράς.

Τι ετοιμάζουν Ονούρ - Σεχραζάτ
Μπεργκιουζάρ Κορέλ και Χαλίτ Εργκένς, μετά την τεράστια επιτυχία του «Χίλιες και μία νύχτες» και τον παράφορο έρωτα που τους οδήγησε στα σκαλιά της εκκλησίας ακριβώς πριν από ένα χρόνο, αποφάσισαν να απέχουν για λίγο από τα τηλεοπτικά. Έτσι, απολαμβάνουν την οικογενειακή ευτυχία, που συμπληρώθηκε με τη γέννηση του γιου τους, Αλί. Μετά το τέλος της σειράς και πριν μείνει έγκυος, η Σεχραζάτ πρωταγωνίστησε στην τούρκικη ταινία «Ask Geliyorum Demez» και ο Ονούρ στο ρομαντικό δράμα «Aci Ask», που ταξίδεψε και στο Χόλιγουντ με τον τίτλο «Bitter Love». Το καλοκαίρι το ζευγάρι έκανε διακοπές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς σύντομα θα πρέπει να πάρει μια σημαντική απόφαση. Θα μετακομίσουν μαζί με το γιο τους στο Χόλιγουντ για διεθνή καριέρα έπειτα από πρόταση που τους έγινε από γνωστό ατζέντη ή θα δεχθούν τη δελεαστικότατη πρόταση του Kanal D για δεύτερο κύκλο του «Χίλιες και μία νύχτες» με υψηλότατες αμοιβές; Μέχρι στιγμής Ονούρ και Σεχραζάτ έχουν απορρίψει πολλές προτάσεις τόσο για ταινίες και σειρές όσο και για τη συμμετοχή τους σε διαφημιστικές καμπάνιες.