Πάτρικ Σουέζι, ο τελευταίος ρομαντικός...

18.09.2009
"Θέλω να πεθάνω σαν καουμπόι, φορώντας τις μπότες μου". Αυτή ήταν η τελευταία επιθυμία του Πάτρικ Σουέζι( Patrik Swayze),που γεννήθηκε στο Τέξας και μεγάλωσε σαν χορευτής του μπαλέτου.

"Θέλω να πεθάνω σαν καουμπόι, φορώντας τις μπότες μου", αυτή ήταν τελευταία επιθυμία του Πάτρικ Σουέζι( Patrik Swayze) που γεννήθηκε στο Τέξας και μεγάλωσε σαν χορευτής του μπαλέτου. Μια σκληρή ζωή, που κάνει ένα εντυπωσιακό κοντράστ με τον ρομαντικό του ρόλο στο "Dirty Dancing", που του χάρισε παγκόσμια φήμη.

Από μικρός είχε επικίνδυνα χόμπι: ίππευε ταύρους, έτρεχε σε αγώνες ταχύτητας, και είχε αδυναμία στις ελεύθερες πτώσεις από το αεροπλάνο. Επηρεασμένος από την αγάπη που είχε στον καουμπόι πατέρα του, που πέθανε νέος σε ηλικίας 56 χρονών από ανακοπή καρδιάς.

Επέζησε όταν το αεροπλάνο που πιλοτάριζε συγκρούστηκε στην έρημο και έμεινε προσωρινά ανάπηρος από την μέση και κάτω, όταν τραυματίστηκε ιππεύοντας ένα άλογο.

Σε αυτή την επικίνδυνη λίστα μπορεί να προστεθεί ο εθισμός του στο αλκοόλ και την κοκαΐνη- που τον ανάγκασαν να μπει σε κλινική απεξάρτησης- αλλά και τα τρία πακέτα τσιγάρα που κάπνιζε την ημέρα.

Αρνήθηκε να κόψει το κάπνισμα ακόμη και όταν διαγνώστηκε με καρκίνο: "Αφού πρόκειται να πεθάνω, γιατί να μην απολαύσω τα τελευταία μου τσιγάρα;", είχε πει γελώντας στους γιατρούς.

Ο αγώνας του με τον καρκίνο στο πάγκρεας ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2008, όπου οι γιατροί του έδωσαν ένα χρόνο ζωής. Αλλά ο Σουέζι δεν δεχόταν ότι θα πεθάνει. Ήταν αποφασισμένος να παλέψει. Συνέχισε ακάθεκτος τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς "The Beast", ενώ παράλληλα έκανε χημειοθεραπεία.

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχασε πολλά κιλά κι έγινε η σκιά του εαυτού του. Το μυώδες και ευλύγιστο σώμα του, που τον ανέδειξε σε "αντικείμενο πόθου" εκατομμυρίων γυναικών άρχισε να καταρρέει.

Όσο άσχημα και αν αισθανόταν δεν σταμάτησε να δουλεύει, ούτε έπαιρνε παυσίπονα. "Όταν πυροβολείς, δεν πρέπει να παίρνεις φάρμακα" είχε πει σε συνέντευξη.

Όταν ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα αποσύρθηκε στο ράντσο του και άρχισε να τρέφεται υγιεινά, πίνοντας φρέσκους χυμούς φρούτων και λαχανικών, ενώ δοκίμασε και τις ευεργετικές θεραπείες με κρυστάλλους.

Λίγο πριν απ' αυτό, τον περασμένο Ιούνιο, ο Σουέζι γιόρτασε την 34ή επέτειο του γάμου, ανανεώνοντας του γαμήλιους όρκους του προς την γυναίκα της ζωής του, Λίζα Νάιμι (Liza Niemi).

Οι δυο τους γνωρίστηκαν όταν εκείνη ήταν 14 και εκείνος 18, στη σχολή χορού της μητέρας του. Την πρώτη φορά που ο Σουέζι συνάντησε την Λίζα της τσίμπησε τον πισινό. Αλλά εκείνη, αντί να τα χάσει, παρά τη μικρή ηλικία της, τον έβαλε στην θέση του χαστουκίζοντας τον!

"Η Λιζα ήταν διαφορετική από τις κοπέλες που συνήθιζα να βγαίνω. Όταν άρχιζα να κάνω τον 'Καζανόβα', η Λίζα έφευγε χωρίς να πει τίποτα. Ήταν η πιο έξυπνη γυναίκα που είχα γνωρίσει και αυτό ήταν ακαταμάχητα γοητευτικό".

Αφού άρχισαν να βγαίνουν, ο Πάτρικ μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να παρακολουθήσει μαθήματα χορού και λίγο μετά μετακόμισε μαζί του και η Λίζα. "Θα έπρεπε να της κάνω πρόταση πριν εκείνη αποφασίσει να κάνει σεξ μαζί μου", είπε ο ηθοποιός.

Η σχέση τους ήταν πιο ρομαντική απ΄όλους τους ρόλους του: "Ήταν η πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου, η καλύτερη φίλη του και πιο σπουδαία χορεύτρια από εκείνον", λέει στενός τους φίλος.

Λίγο καιρό πριν το θάνατο του, ο Σουέζι έπλεξε το εγκώμιο της: "Χωρίς εκείνη δεν θα είχα καταφέρει τίποτα στην ζωή μου. Της οφείλω τα πάντα!".

Πράγματι, η Λίζα στάθηκε βράχος δίπλα του για 37 χρόνια. Τον βοήθησε να κρατήσει τα πόδια στην γη, όταν η φήμη του εκτοξεύθηκε μετά το "Dirty Dancing", το 1987, αλλά και με το "Chost", όπου συμπρωταγωνιστούσε με τη Ντέμι Μουρ (Demi Moore), το 1990.

Σε παλιότερη συνέντευξή του, ο Σουέζι παραδέχτηκε ότι όταν κέρδισε τον τίτλο του "πιο σέξι άντρα του κόσμου", ένοιωσε "Βασιλιάς σε μια Μέρα" και χρειαζόταν την Λίζα να τον προσγειώσει.

Βέβαια υπήρξαν και προβλήματα στο γάμο τους, με κορύφωση τις δύο αποβολές της Λίζας, το 1990 και το 2005. Ο ηθοποιός, απογοητευμένος, βρήκε παρηγοριά στο αλκοόλ, αλλά και πάλι η γυναίκα του τον έσωσε απειλώντας τον με διαζύγιο αν δεν κόψει το ποτό.

Τον τελευταίο χρόνο της ζωή του, άρχισε να γράφει τα απομνημονεύματά τους, πάντα με τη βοήθεια της Λίζας. Εκεί περιγράφει τον εαυτό του σαν "σκληρό καρύδι":

"Έχω τον διάβολο μέσα μου. Αν προσπαθήσω να τον κοντρολάρω θα με σκοτώσει. Γι΄αυτό πηδάω από αεροπλάνα και κάνω επικίνδυνα σπορ: δοκιμάζω τα όρια μου". Για το μόνο που είμαι σίγουρος είναι για αυτή την πολύτιμη γυναίκα που έχω στη ζωή μου.