Πάτρικ Σουέιζι: Ήρωας μέχρι το τέλος

28.09.2009
Η περιπέτειά του συγκλόνισε γνωστούς και αγνώστους σε όλο τον πλανήτη. Ο αγαπημένος ηθοποιός όλων των ηλικιών πάλεψε αντρίκεια μέχρι το τέλος, αλλά νικήθηκε από την ασθένεια που μπήκε, όπως ο ίδιος είχε πει, εντελώς ξαφνικά στη ζωή του.

Η περιπέτειά του συγκλόνισε γνωστούς και αγνώστους σε όλο τον πλανήτη. Ο αγαπημένος ηθοποιός όλων των ηλικιών πάλεψε αντρίκεια μέχρι το τέλος, αλλά νικήθηκε από την ασθένεια που μπήκε, όπως ο ίδιος είχε πει, εντελώς ξαφνικά στη ζωή του. Ηταν άνοιξη του 2008 όταν ο Πάτρικ Σουέιζι δήλωσε θαρραλέα ότι πάσχει από καρκίνο στο πάγκρεας και πως θα τον αντιμετωπίσει όπως κόντραρε στα ίσα κάθε κακό αντίπαλο στις ταινίες του. Οι φωτογραφίες του με εμφανή τα σημάδια της κόπωσης από τη δύσκολη μάχη που έδινε με την ασθένειά του είχαν συγκινήσει εκατομμύρια ανθρώπους. Δυστυχώς, η θεραπεία που ακολουθούσε δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα καθώς οι μεταστάσεις τον νίκησαν και στις 14 Σεπτεμβρίου έφυγε για τον Παράδεισο, έχοντας στο πλευρό του όλα τα αγαπημένα του πρόσωπα. Ανάμεσά τους φυσικά η σύζυγός του Λίζα Νιέμι, που του στάθηκε μέχρι το τέλος. Γνωρίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ’70 και παντρεύτηκαν το 1975. Από τότε έμειναν αχώριστοι, όπως δήλωσε η ίδια, για πάντα.

Η αγάπη για τον πατέρα του
Η ζωή του ξεκίνησε στις 18 Αυγούστου 1952 στο Χιούστον του Τέξας. Ήταν το δεύτερο παιδί της Πατρίτσια και του Τζέσε Γουέιν Σουέιζι. Η μητέρα του ήταν χορογράφος, χορεύτρια και δασκάλα χορού και, όπως ήταν φυσικό, μετέδωσε πολλά καλλιτεχνικά στοιχεία στο γιο της, ενώ από τον πατέρα του πήρε τη μεθοδικότητα και την αφοσίωση στη δουλειά.

Όταν εκείνος πέθανε, η αγάπη του Πάτρικ για τον πατέρα του τον οδήγησε σε ακραίες συμπεριφορές. «Άρχισα να πίνω μέχρι θανάτου, γιατί δεν μπορούσα να ξεπεράσω το χαμό του», είχε ομολογήσει κάποια στιγμή ο ίδιος. Γεγονός είναι πάντως ότι από τότε το αλκοόλ μπήκε για τα καλά στην καθημερινότητά του.

Γεννημένος χορευτής
Παιδί πολυμελούς οικογένειας με τέσσερα αδέρφια, δύο αγόρια και δύο κορίτσια, μεγάλωσε με καθολικές αρχές και από μικρός ασχολήθηκε με πολλά αθλήματα. Όπως έλεγε ο ίδιος, περισσότερο του άρεσε να κάνει καλλιτεχνικό πατινάζ και κλασικό μπαλέτο και να συμμετέχει σε σχολικές παραστάσεις, ενώ αφιέρωνε αρκετό χρόνο και στη γυμναστική. Μπήκε στο σινεμά αφού έκανε το ντεμπούτο του ως χορευτής και αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη. Με χαρακτηριστικούς ρόλους σε νεανικές ταινίες και με συμμετοχές που έμειναν χαραγμένες στη μνήμη των θεατών, άρχισε να χτίζει μια εξαιρετική καριέρα.

Λαμπρή καριέρα
Σημείο-σταθμός στην κινηματογραφική του πορεία υπήρξε το φιλμ «Dirty Dancing», όπου ο Σουέιζι είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ταινία έκανε τρελές πωλήσεις σε Αμερική και Ευρώπη, ενώ του άνοιξε διάπλατα το δρόμο της επιτυχίας, με συμμετοχές σε βιντεοταινίες και θεατρικές παραστάσεις, όπως το «Μάγκες και κούκλες» το 2006.

Η καριέρα του στέφθηκε από πολλές επιτυχίες, με πιο χαρακτηριστικά τα φιλμ «Ghost», όπου πρωταγωνιστούσε με την Ντέμι Μουρ, και «Point Break», ενώ ο χώρος της σοουμπίζ είχε ανακαλύψει ήδη το καινούργιο sex symbol της. Άλλωστε, το 1991 ψηφίστηκε ως ο πιο σέξι άνθρωπος στον κόσμο και η μετοχή του στη σοουμπίζ έκανε limit up, ανεβάζοντας το κασέ του θεαματικά! «Άλλοτε ήμουν ο κακός που είχε άδοξο τέλος και άλλοτε το καλό παιδί που θυσιαζόταν για τους φίλους και τα αγαπημένα του πρόσωπα», είχε πει ο ίδιος για τους ρόλους που έπαιξε στη μεγάλη οθόνη.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΚΑΣ