Oι θεριακλήδες της μικρής οθόνης

07.10.2010
Μπορεί το κάπνισμα να απαγορεύτηκε ήδη σε όλους τους δημόσιους χώρους, θα απαγορευτεί όμως και στα πλατό των τηλεοπτικών καναλιών; Αυτό αναρωτιούνται και όσοι καπνιστές συμμετέχουν στα πάνελ.

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ

Εγώ θα συνεχίζω να καπνίζω και στα πάνελ, εφόσον αυτό δεν ενοχλεί και τους υπόλοιπους», μας είπε ο ανεξάρτητος βουλευτής και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γρηγόρης Ψαριανός, τον οποίο συναντήσαμε στη σύναξη των υπέρμαχων του καπνού στον «Ιανό». Αν και φανατικός καπνιστής, ο Σταμάτης Κραουνάκης εξέφρασε πιο μετριοπαθή άποψη: «Εντάξει, οι εκπομπές διαρκούν κάποια συγκριμένη ώρα και υπάρχουν και τα διαλείμματα. Δεν είναι και τόσο σημαντικό θέμα».

Οι καπνίζοντες
Ποιοι είναι όμως οι θεριακλήδες της μικρής οθόνης;

Πρώτη και καλύτερη η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Μέχρι πέρυσι, όταν τα αίματα άναβαν στο πάνελ και εκνευριζόταν ή ήθελε να πει κάτι σημαντικό, σχεδόν πάντα άναβε τσιγάρο.

Πρώτη διδάξασα βέβαια στο κάπνισμα on air ήταν η Μαλβίνα Κάραλη. Η αείμνηστη δημοσιογράφος τόσο στις δικές της εκπομπές όσο και σε αυτές που συμμετείχε ως προσκεκλημένη κρατούσε σχεδόν πάντα ένα τσιγάρο στο χέρι.

Μπάλα και ποδόσφαιρο πάνε πακέτο... Γιατί όχι και στη μικρή οθόνη, σκέφτηκαν δύο από τους δημοφιλέστερους σχολιαστές της μεταμεσονύχτιας ζώνης. Ο Τάκης Τσουκαλάς, τον οποίο έχουμε συνηθίσει ως οικοδεσπότη εκπομπών του Ολυμπιακού, αλλά και ο αθυρόστομος πολλές φορές Γιώργος Γεωργίου.

Άλλος ένας δημοσιογράφος όμως, ο Αλέξανδρος Βέλλιος, στις εκπομπές που παρουσίασε παλιότερα σε περιφερειακά κανάλια άναβε την πίπα του στη διάρκεια της συζήτησης με τους προσκεκλημένους.

Θα ισχύσει η απαγόρευση και στις σειρές;
Περιμένουμε με μεγάλη περιέργεια να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι σεναριογράφοι στην απαγόρευση του καπνίσματος, αν και σε κάποιες σειρές οι πρωταγωνιστές δεν διστάζουν να ανάψουν τσιγάρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Τζώρτζη (Πάνος Βλάχος) στη «Ζωή της άλλης» ή πέρυσι του Μάνου (Παναγιώτης Μπουγιούρης) στα «Μυστικά της Εδέμ».

Δεν είναι όμως οι μόνοι ρόλοι που μας έχουν μείνει στο μυαλό με τους πρωταγωνιστές να κρατάνε ένα τσιγάρο στο χέρι. Χαρακτηριστικότερος όλων ο αδικοχαμένος Νίκος Σεργιανόπουλος ως Κωνσταντίνος Μαρκοράς στους «Δυο ξένους» αλλά και η Εβελίνα Παπούλια ως Μαρίνα Κουντουράτου στην ίδια σειρά.

Ακόμη και ο Σταύρος Ζαλμάς ως αρχιμανδρίτης Ιωάννης είχε ανάψει τσιγάρο, όταν είχε το μεγάλο δίλημμα να διαλέξει ανάμεσα στην ιεροσύνη και τη Δέσποινα (Θεοφανία Παπαθωμά) στο τηλεοπτικό hit του Μανούσου Μανουσάκη «Άγγιγμα ψυχής».

Φανατική καπνίστρια αποδείχτηκε και η Παναγιώτα Βλαντή ως Σιλβί στα «Μαύρα μεσάνυχτα», ενώ ο συμπρωταγωνιστής της Στέλιος Μάινας και συνέταιρός της στο ρόλο του Θράσου προτιμούσε τα πούρα. Την ίδια συνήθεια είχε υιοθετήσει και ο Άνθιμος Ανανιάδης στη «Μαρία την άσχημη».