Ιωσήφ Μαρινάκης: "Θα παντρευτώ όταν είμαι έτοιμος"

19.02.2010
Η αγάπη που έχει για την υποκριτική τέχνη μπορεί να τον κάνει να μιλάει πολλές ώρες. Κουβεντιάζοντας όμως με τον Ιωσήφ Μαρινάκη, γνωρίσαμε και μια άλλη πλευρά του, εκείνη του ειλικρινούς, του χιουμορίστα, του ντροπαλού παιδιού.

Από τη ΡΕΝΕ ΣΑΡΑΝΤΙΝΟΥ

Η αγάπη που έχει για την υποκριτική τέχνη μπορεί να τον κάνει να μιλάει πολλές ώρες. Κουβεντιάζοντας όμως με τον Ιωσήφ Μαρινάκη, γνωρίσαμε και μια άλλη πλευρά του, εκείνη του ειλικρινούς, του χιουμορίστα, του ντροπαλού παιδιού. Οι φήμες τον θέλουν να βρίσκεται ένα βήμα πριν ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας κι εκείνος δίνει την απάντησή του στο ΛΟΙΠΟΝ λύνοντας όλες τις απορίες.

Ο κόσμος σε θέλει παντρεμένο, και γρήγορα μάλιστα...

«Γιατί; (Γέλια.) Εγώ, πάλι, με θέλω καλά και όσο περισσότερο διαρκέσει αυτό. Κανένας γάμος δεν υπάρχει στο προσκήνιο, είμαι καλά στη σχέση μου και από κει και πέρα δεν ξέρω τι θα γίνει. Αγαπώ τα παιδιά και θέλω να κάνω, αλλά θέλουν χρόνο, ενέργεια, χρήμα. Το πατρικό μου φίλτρο είναι ενεργό εδώ και 25 χρόνια! (Γέλια.) Θα το κάνω όταν είμαι έτοιμος».

Είσαι ο άνθρωπος της υπομονής;

«Της επιμονής. Δεν φεύγω με το κεφάλι χαμηλά. Θέλω να πετυχαίνω το στόχο μου. Δεν είμαι ο άνθρωπος που φαντάζομαι και σχεδιάζω πράγματα. Θέλω να δουλεύω και να ζω από αυτήν τη δουλειά».

Τα τελευταία χρόνια βρίσκεσαι κάθε σεζόν στην τηλεόραση.

«Μου αρέσει η τηλεόραση και θέλω να είμαι κάθε χρόνο, αν γίνεται. Γίνεσαι γνωστός, σε κρατάει σε εγρήγορση. Αν μείνω με μια παράσταση στο θέατρο κάθε βράδυ, θα τρελαθώ».

Ιδιαίτερα όταν ακούς να σε φωνάζουν με το όνομά σου και όχι με εκείνο του ρόλου;

«Και τα δύο είναι δυνατά. Ο ηθοποιός δίνει ψυχή στο ρόλο και αυτό είναι σημαντικό. Με γνώρισαν ως Γιώργη και αυτό δεν είναι κακό. Ο Ιωσήφ Μαρινάκης ενσαρκώνει το ρόλο».

Τα ΜΜΕ σου φέρονται καλά; Τους λες αυτά που θέλουν;

«Δεν νομίζω να τους λέω αυτά που θέλουν. Δεν ξέρω καλά καλά τι θέλω εγώ, θα ξέρω τι θέλουν τα ΜΜΕ;».

Πότε χάνεται η... μπάλα σε σχέση με την επιτυχία;

«Δύσκολα διαχειρίζεσαι την επιτυχία, η μπάλα χάνεται. Όταν σε γνωρίζει μόνο ο μπακάλης και ο μανάβης της γειτονιάς σου και ξαφνικά σε ξέρει όλη η Ελλάδα, πρέπει να πατάς γερά στα πόδια σου. Αν δεν ξέρεις από πού έχει έρθει αυτό το πράγμα, είναι εύκολο να χάσεις την μπάλα».

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημειώνει ο «Λάκης ο γλυκούλης» σε φοβίζει το επόμενο βήμα συνεργασίας που θα κάνεις;

«Είμαι αισιόδοξος και κλείνω το μάτι στη ζωή, αλλά δεν κρύβω ότι έχω τις ανασφάλειές μου. Περισσότερο σκέφτομαι αν θα έχω δουλειά του χρόνου, γιατί είναι δύσκολα τα πράγματα. Κατά βάθος πιστεύω ότι θα έχω...(Γέλια.) Δεν είναι θέμα επιτυχίας αν η επόμενη δουλειά θα είναι καλή και τι πρέπει να διαλέξεις. Θέλω να είμαι συνεπής και να κάνω πράγματα που με ικανοποιούν».

Επιλέγεις κόντρα ρόλους;

«Απ’ ό,τι φάνηκε φέτος, ναι. Επιλέγω να κάνω αυτό που μου δείχνει η ψυχή και το ένστικτό μου. Μέσα από τη δουλειά μου ζω άλλα πράγματα. Ζω παράλληλα το ρόλο μου και δεν περνάω στο άλλο άκρο, αλίμονο. Είναι λεπτή η ισορροπία στο να ξεφύγεις και να αρχίσεις να συμπεριφέρεσαι όπως ο ρόλος. Παρ’ όλα αυτά, ζεις και περνάς την αγωνία του ρόλου».

Έχεις παρασυρθεί ποτέ, ώστε να λειτουργήσεις όπως ο ρόλος που υποδύεσαι;

«Ευτυχώς, ποτέ. Ο Γιώργης ή ο Νίκος ίσως έχει λειτουργήσει όπως ο Ιωσήφ. Κάποια κομμάτια του εαυτού μου παίρνω και ενσαρκώνω το ρόλο. Δίνω κομμάτια της ψυχής μου, αλλά έχω βάλει στεγανά και δεν τον αφήνω να περάσει στη ζωή μου».

Με ποιον τρόπο μπορεί να μείνει πιστός ένας ωραίος άντρας σε μια σχέση;

«Εξαρτάται από το τι έχει απέναντί του. Δεν είναι θέμα ομορφιάς η πίστη. Έχει να κάνει με την πίστη και την αφοσίωση σε ό,τι αφορά τα "θέλω" μου».

Έχεις απιστήσει ποτέ σε κάποια σχέση;

«Έχω απιστήσει, αλλά πάνε πολλά χρόνια από τότε».

Ποια πρόκληση αντιμετωπίζεις φέτος στο ρόλο και ποια στη ζωή σου;

«Στη ζωή μου, όπως και στη δουλειά μου, η πρόκληση καθημερινά είναι να γίνομαι καλύτερος. Επειδή κάποια στιγμή ξεφεύγουμε λίγο από το στόχο μας, προσπαθώ να μένω στον ίσιο δρόμο και να μη χάνομαι. Βέβαια, δεν το πετυχαίνω πάντα».

Έχεις γυναίκες φίλες;

«Ναι, και δεν τις έχω δει ποτέ ερωτικά. Ούτε εκείνες εμένα. Οπότε, δεν είχαμε ποτέ κανένα θέμα».

Πώς προστατεύεις τον Ιωσήφ από την αποτυχία;

«Με ενδιαφέρει να νιώθω καλά με αυτό που κάνω. Αν αποτύχει αυτό, θα πω ότι αυτό γούσταρα, αυτό έκανα και καλά το έκανα! Αργότερα θα κοιτάξω τι έφταιγε. Άλλωστε, τα "χαστούκια" είναι δεδομένα, οπότε, σηκώνομαι και προχωράω».

Τι θεωρείς ότι έχεις πετύχει;

«Την εκτίμηση και τη φιλία κάποιων ανθρώπων. Είναι κατόρθωμα που μπορώ και ζω από αυτό που αγαπάω. Δεν κάνω εκπτώσεις και συμβιβασμούς».

Υπάρχει κάτι που σου προκαλεί έκπληξη;

«Λίγα πράγματα πλέον. Έχω μεγαλώσει σε αλάνα και έχω δει, ευτυχώς ή δυστυχώς, πολλά στη ζωή μου. Αυτό που δεν μπορώ να συνηθίσω είναι η αγένεια και η αναίδεια των ψυχών των ανθρώπων».

 Τι δεν λειτούργησε σωστά κι ενώ βρίσκεσαι εδώ και 11 χρόνια στο χώρο, η έντονη αναγνωρισιμότητα ήρθε το τελευταίο διάστημα; Θεωρείς ότι άργησε να έρθει η επιτυχία;

«Δεν την επιδίωξα κι εγώ. Όλα πήγαν ρολόι και ήρθε όταν έπρεπε. Όλα θέλουν το χρόνο τους. Ήξερα ότι θα διανύσω μια πορεία για να φτάσω εδώ. Δεν άργησε κάτι. Η ευρεία αναγνωρισιμότητα δεν ήταν ποτέ στους στόχους μου. Για να το πετύχω, θα μπορούσα να κάνω πολλά πράγματα. Βλέπουμε ανθρώπους από μοντέλα να βρίσκονται σε ένα τηλεπαιχνίδι, μετά γίνονται ηθοποιοί, τραγουδιστές, αλεξιπτωτιστές! Έκαναν τα πάντα και παντού για την αναγνωρισιμότητα, μόνο και μόνο για να φανούν στο γυαλί. Δεν ήθελα να γίνω διάσημος και δεν είχα ποτέ στο μυαλό μου το πότε θα βγαίνω και θα με γνωρίζουν όλοι. Όταν έγινε, με έπιασε απροετοίμαστο».

Γιατί άρεσες πριν γίνεις γνωστός στις γυναίκες και γιατί τώρα;

«Αρέσω; Δεν ξέρω...(Γέλια.) Δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα με τις γυναίκες. Από το σχολείο καλά τα πήγαινα - δεν ήμουν ποτέ ο πρώτος γόης, αλλά ούτε και ο τελευταίος. Δόξα τω Θεώ, ήμουν γεμάτος. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Ίσως "πήγε" λίγο παραπάνω με το ρόλο του Γιώργη».

Τι εκτιμάς περισσότερο σε μια γυναίκα;

«Την ευγένεια. Δεν μπορώ να είμαι με μια γυναίκα που θα βρίσει ή θα φερθεί άσχημα σε κάποιον άνθρωπο. Να σέβεται, να έχει χιούμορ και το ότι θα με δει ως άντρα της και όχι μόνο ως Ιωσήφ Μαρινάκη ηθοποιό».

Πώς βλέπεις τη νέα μόδα των metrosexual αντρών;

«Δεν είμαι κριτής κανενός. Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Δεν έχω πρόβλημα ούτε με τους metrosexual ούτε με τους gay. Oι περισσότεροι φίλοι μου είναι gay. Ίσα ίσα που έχουν και τρελό χιούμορ. Περνάω υπέροχα μαζί τους».

Πώς διαχειρίζεσαι την αναγνωρισιμότητα που έχεις;

«Δεν είναι εύκολο. Είμαι ντροπαλός και συνεσταλμένος με τον κόσμο. Δέχομαι τα όμορφα σχόλια και τις αντιδράσεις, αλλά νιώθω άβολα. Υπάρχουν στάδια. Στην αρχή κοιτούσα αν με αναγνωρίζουν. Μετά που το είχα σίγουρο μου άρεσε, γιατί έβλεπα ότι πάει η δουλειά μου καλά και αυτό που κάνω αναγνωρίζεται. Δεν ικανοποιώ το ψώνιο και τη φιλαρέσκειά μου».

Είσαι ένας γοητευτικός ηθοποιός που υποδύεται έναν ωραίο αλλά άπιστο άντρα.

«Στο ρόλο ο Νίκος δεν βγαίνει ιδιαίτερα ωραίος. Εγώ ήθελα να τσαλακωθεί η εικόνα μου. Δεν ήθελα να βγει ένας γοητευτικός χαρακτήρας, γιατί δεν νομίζω ότι με κολακεύει όταν ντύνομαι Νίκος. Δεν πιστεύω ότι αν έβγαινα έξω ως Νίκος, θα είχα κάποια επιτυχία σε καμία γυναίκα».