Στην καρδιά του Μαινάλου

18.02.2010
Υπέροχο χειμωνιάτικο τοπίο, με τον αέρα να μυρίζει χειμώνα, τζάκι, σούπα και κόκκινο μπρούσκο κρασί. Γύρω σας πετρόκτιστα αρχοντικά, περιποιημένες αυλές, υπέροχα δρομάκια και χαμογελαστοί άνθρωποι πάντα έτοιμοι να σας κεράσουν γλυκό του κουταλιού, αλλά και μια αυθόρμητη «καλημέρα».

Υπέροχο χειμωνιάτικο τοπίο, με τον αέρα να μυρίζει χειμώνα, τζάκι, σούπα και κόκκινο μπρούσκο κρασί. Γύρω σας πετρόκτιστα αρχοντικά, περιποιημένες αυλές, υπέροχα δρομάκια και χαμογελαστοί άνθρωποι πάντα έτοιμοι να σας κεράσουν γλυκό του κουταλιού, αλλά και μια αυθόρμητη «καλημέρα».

ΗΒυτίνα είναι από αυτούς τους προορισμούς που σε πείθει ότι πάντα σε περιμένει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι εδώ και χρόνια αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς χειμωνιάτικους προορισμούς που μπορεί να τους ικανοποιήσει όλους. Ακόμα και τους απαιτητικούς celebrities της σοουμπίζ, που ψάχνουν μαζί με τους κοινούς θνητούς τραπέζι στις ταβέρνες.

Διαμονή
«Seleni Suites»: Πολυτελές ξενοδοχείο χτισμένο σε ένα οικόπεδο 26 στρεμμάτων, με πανοραμική θέα στο ελατοδάσος του Μαινάλου. Αποτελείται από 21 junior suites, 4 executive suites, 1 presidential suite και 4 διαμερίσματα. Τηλ.: 27950-31750, www.selenisuites.com, Τιμές: Από 120 ευρώ.

«Grand Vytina»: Σε απόσταση αναπνοής από την κεντρική πλατεία, αποτελεί ιδανική λύση για όσους από εμάς δεν θέλουμε να χρησιμοποιούμε αυτοκίνητο. Πέτρινο, με άνετα δωμάτια και μεγάλα μπάνια. Τηλ.: 27950-22977, www.grand-vytina.gr, Τιμές: Από 110 ευρώ το δίκλινο.

«Αιώρα»: Στην άκρη του χωριού θα βρείτε καταφύγιο σε ένα από τα 12 μεγάλα δωμάτια με καναπεδάκια (τα μισά από αυτά διαθέτουν και τζάκι). Αν είστε οικογένεια ή μεγάλη παρέα, επιλέξτε το 16 και το 26, που διαθέτουν και πλήρη κουζίνα. Τηλ.: 27950-22992, Τιμές: Από 100 ευρώ το δίκλινο.

«Σαλέ Ελάτη»: Πέτρινο συγκρότημα μέσα στο πυκνό ελατοδάσος του Μαινάλου. Προσφέρει 6 ζεστά δίκλινα, 6 διώροφες σουίτες και 6 πολύ άνετα σαλέ με τζάκι, καθιστικό και κουζίνα. Τηλ.: 27950-22900, www.sale-elati.gr, Τιμές: Από 120 ευρώ το δίκλινο έως 180 ευρώ το σαλέ (τις γιορτές).

Φαγητό
«Τα κόκκινα πιθάρια»: Ο κύριος Παναγιώτης θα σας σερβίρει από λαγό στιφάδο (με μπόλικα κρεμμυδάκια) και γλυκοκαυτερό χοιρινό μέχρι καραμελωμένη πάπια με μήλα γκράνι σμιθ. Για το τέλος μελόπιτα. Τηλ.: 27950-22540, Τιμές: 22 ευρώ το στιφάδο, 9 ευρώ το χοιρινό.

«Το κουτούκι του Γιάννη»: Οι τοίχοι έχουν σοβατιστεί με φύλλα, κλαδιά και άλλα υλικά από τη φύση. Θα χορτάσετε με τελεμέ τηγανισμένο με σουσάμι, σαβουρόπιτα με κολοκύθι, παστό με αβγά και χοιρινό κρασάτο. Τηλ.: 27950-29001, Τιμές: 8 ευρώ το παστό χοιρινό, 4 ευρώ η σαβουρόπιτα.

«Κληματαριά»: Παραγγείλτε στην κυρία Κατερίνα από την προηγούμενη μέρα αγριογούρουνο «λαγωτό» (με σκορδαλιά από καρύδια), ζαρκάδι με άσπρες μελιτζάνες ή ελάφι με πιπεριές. Αν δεν είστε προνοητικοί, θα χορτάσετε με νόστιμο παστό στο πήλινο. Τηλ.: 27950-22226, Τιμές: 10 ευρώ το γουρουνόπουλο, 11 ευρώ το παστό.

Τι άλλο να κάνετε

Να μάθετε περισσότερα για την περιοχή στο Λαογραφικό Μουσείο, στο οποίο εκτίθενται ποιμενικά γεωργικά και υλοτομικά εργαλεία, παλιές μηχανές, εκκλησιαστικά είδη και οικιακά σκεύη.

Να κάνετε ιππασία με τα ήμερα άλογα της φάρμας του Κώστα Αγγελόπουλου, γνωστού προπονητή των Ολυμπιακών Αγώνων. Αλλά και να ταΐσετε τα οικόσιτα ζωάκια του μαζί με τα παιδιά σας. Τηλ.: 6939 010159.

Πώς θα πάτε

Η Βυτίνα απέχει από την Αθήνα περίπου 240 χλμ. Αν προτιμήσετε να πάτε με ΚΤΕΛ, υπάρχουν 5 δρομολόγια την ημέρα με ανταπόκριση στην Τρίπολη (το εισιτήριο κοστίζει 17,30 ευρώ, τηλ.: 210-5124910).

5 λόγοι για να βρεθείτε στη Βυτίνα

1. Για να προσκυνήσετε τη μεγαλόπρεπη Ιερά Μονή Κερνίτσας. Βρίσκεται λίγο πριν από τη Βυτίνα στρίβοντας για το χωριό Νυμφασία!

2. Για να οδηγήσετε σε μεγάλα υψόμετρα στις αμέτρητες βουνοκορφές που βρίσκονται τριγύρω και μοιάζουν να διαπερνούν τα σύννεφα.

3. Για να πάρετε για το σπίτι γνήσια τυριά, χυλοπίτες και σπιτικό τραχανά, πρόβειο γιαούρτι και κρέμες από το εργαστήρι του κυρίου Τσατσούλη (στον κεντρικό δρόμο του χωριού, τηλ.: 27950-22561).

4. Για να κάνετε καταβάσεις στο μικρό, αλλά πλήρες χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου.

5. Για να απολαύσετε έναν περίπατο στην «οδό της Αγάπης», στη Βυτίνα, ανάμεσα στις καστανιές και τις καρυδιές, με τις κωδωνοκρουσίες από την εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα να σας μαγεύουν.