Η μισή καρδιά του οίκου... σταμάτησε να χτυπά

26.02.2010
Πρωτοπόρος για την εποχή του, καινοτόμος και σίγουρα ένας από τους σχεδιαστές που πήγε μπροστά την ελληνική μόδα.

Πρωτοπόρος για την εποχή του, καινοτόμος και σίγουρα ένας από τους σχεδιαστές που πήγε μπροστά την ελληνική μόδα. Η μισή καρδιά του οίκου μόδας Nikos - Takis έπαψε να χτυπά πριν από μία εβδομάδα, όταν ο Νίκος «έφυγε» από τη ζωή έπειτα από χρόνια προβλήματα που αντιμετώπιζε με τα νεφρά του. Πίσω του βέβαια μένουν τα διαχρονικά σχέδιά του, αποτυπωμένα σε απλά φύλλα λευκού χαρτιού, editorials διεθνών περιοδικών μόδας, ακόμη και στις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Γνωρίστηκαν στο στρατό κι έγιναν αχώριστοι
Η ιστορία του οίκου ξεκινάει τη δεκαετία του 1960. Ο Νίκος Τσιμπίλης γνωρίζεται με τον Τάκη Καραμπόζα στο στρατό και από τότε γίνονται αχώριστοι. Πριν ακόμη απολυθούν αποφασίζουν να συνεργαστούν δημιουργώντας τη γνωστή φίρμα.

Οι δύο νέοι σχεδιαστές γίνονται αμέσως δημοφιλείς ως Nikos - Takis στην κοσμική Αθήνα των high parties, των μπουζουκιών και των ακριβών παραγωγών του ελληνικού σινεμά. Αλίκη Βουγιουκλάκη, Τζένη Καρέζη, Ρένα Βλαχοπούλου και Μαίρη Χρονοπούλου βρίσκουν ιδιαίτερα πρωτοποριακές για την εποχή τις δημιουργίες τους κι επισκέπτονται συχνά το ατελιέ τους. Τα ρούχα τους πρωταγωνιστούν στα εξώφυλλα της ιστορικής «Γυναίκας», αλλά και πολλών γνωστών περιοδικών μόδας του εξωτερικού.

Η φήμη τους ξεπέρασε τα σύνορα
Το όνομά τους δεν κυριαρχεί μόνο στον ελληνικό χώρο της μόδας, αλλά γίνεται γνωστό σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα ηχηρά ονόματα του παγκόσμιου star system να περάσουν από το ατελιέ τους στο Κολωνάκι. Τζάκι Ωνάση, Ούρσουλα Άντρες, Λιζ Τέιλορ, Ορνέλα Μούτι, Τζίτζι Ρότζερς, Τζεραλντίν Τσάπλιν, Μαρία Κάλλας κ.ά.

To 1973 με τις δημιουργίες τους στο διεθνή διαγωνισμό ομορφιάς στην Αθήνα αποσπούν διθυραμβικά σχόλια. Το δίδυμο έχει ήδη ανοίξει τα φτερά του: Επιδείξεις σε όλο τον κόσμο, καθώς και πολλά βραβεία και διακρίσεις σε Λος Άντζελες, Σικάγο, Φιλαδέλφεια, Σουηδία, Φινλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Λίβανο και Τεχεράνη. Τα ενδυματολογικά μουσεία του Σικάγο και της Φιλαδέλφειας φιλοξενούν μέχρι και σήμερα δημιουργίες υψηλής ραπτικής των δύο σχεδιαστών.

Οι συνεχιστές τους, Χάρης και Ηλίας
Τα καλοκαίρια τα περνούν στη Μύκονο αλλά και στην αγαπημένη τους Ρόδο. Αρκετά χρόνια αργότερα ανοίγουν ξενοδοχείο με το όνομά τους εκεί, που γίνεται το καλοκαιρινό ησυχαστήριό τους. Στο «Nikos - Takis Hotel» στην καρδιά της μεσαιωνικής πόλης οι δύο μόδιστροι, εμπνευσμένοι από την Ανατολή, δημιούργησαν ένα χώρο που παραπέμπει στο «Χίλιες και μία νύχτες». Μέχρι και σήμερα το ξενοδοχείο αποτελεί αγαπημένο προορισμό των ανθρώπων της σοουμπίζ.Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Οίκος Nikos-Takis είχε αναλάβει το σχεδιασμό και την παραγωγή για τις στολές της Athens Airways, ενώ με την έναρξη λειτουργίας του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» δημιούργησαν και τις στολές του προσωπικού ασφαλείας. Από το 1996 τα ηνία του οίκου μόδας έχουν αναλάβει οι Χάρης και Ηλίας, οι συνεχιστές του μοναδικού έργου των δύο μεγάλων σχεδιαστών.